Norges Banks regionale nettverk, som består av omtrent 400 bedrifter rundt om i landet, rapporterer om «markert», men lavere produksjonsvekst de tre siste månedene, samt lavere vekstusikter de neste seks månedene.

Det er spesielt i varehandelen at veksten har vært lavere, og fremtidsutisktene er svakest for industrien, heter det i en pressemelding.

«Svak vekst i ordreinngangen, spesielt innen mer tradisjonell norsk eksportindustri, bidro til svakere markedsutsikter», skriver Norges Bank i rapporten.

Her heter det at kontaktene innen varehandelsbransjen peker på finansuroen denne høsten som årsak til at veksten ble «ganske moderat», og at den vil bli enda mindre fremover.

Nettverkets indikator for produksjonsvekstforventninger falt fra 1,35 i oktober til 1,20 denne gangen. Tallet for de tre seneste månedene er ned fra 1,64 til 1,41.

Store forskjeller
Sentralbanken understreker imidlertid at det er store forskjeller mellom sektorene. Oljeleverandørnæringen står ikke uventet i en særstilling: det var her aktiviteten steg mest, men også kun i denne næringen det forventes vekst i produksjonen det neste året.

«Høy ordreinngang til oljeleverandørene bidro til forventninger om enda noe sterkere vekst fremover, spesielt drevet av bygge- og vedlikeholdsaktivitet på norsk sokkel», heter det i rapporten.

«Andelen bedrifter med kapasitetsproblemer har steget i høst, spesielt i bygg og anlegg og tjenesteyting. Kontaktene har samlet sett nedjustert sine investeringsplaner for de neste 12 månedene, men ventet fortsatt god vekst i sysselsettingen», skriver Norges Bank.

Radar
For å kunne følge utviklingen i norsk økonomi har Norges Bank løpende kontakt med rundt 400 bedrifter over hele landet. Det regionale nettverket har ved flere anledninger vist seg å ha stor innvirkning på hvordan sentralbanken setter renten.

Dagens rapport kommer en snau uke før Norges Bank skal ha årets siste rentemøte, førstkommende onsdag.

Resultatene fra undersøkelsene blir samlet i en rapport som blir gitt ut fire ganger per år. I tillegg gjennomfører sentralbanken ringerunder mellom hver rapport. Nettverket har blitt omtalt som sentralbankens kriseradar helt siden det fikk Norges Bank til å innse hvor vanskelig situasjonen var blitt i norsk næringsliv i forbindelse med finanskrisen høsten 2008. Sentralbanken svarte med å kutte renten hele 1,75 prosentpoeng i desember samme år.

305 kontaktbedrifter har rapportert denne gangen. Intervjuene ble hovedsakelig gjennomført i november.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.