Boligprisene falt 1,3 prosent i november sammenliknet med oktober, viser boligprisstatistikken som er utarbeidet av Eiendomsverdi på vegne av Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF).


Sesongkorrigerte priser i parentes. Sesongkorrigering foretatt i forbindelse med oktober-statistikken. Kilde: Eiendomsverdi/EFF/Finn.no

Korrigert for sesongvariasjoner falt prisene 0,9 prosent i forhold til oktober (se forkl#229 i faktaboks).

Dermed er dette det største novemberfallet siden finanskrisehøsten 2008.

- Negativ prisutvikling i flere måneder
Boligprisene er nå 0,2 prosent høyere enn i november 2012, og hittil i år er boligprisene 5,1 prosent høyere enn gjennomsnittsprisen for 2012.

- Vi har hatt en negativ prisutvikling i flere måneder, boligprisene på landsbasis har falt 4,47 prosent siden mai, sier administrerende direktør Christian V. Dreyer i EFF.

Han mener det er sannsynlig at vi for første gang siden 2009 vil se en negativ 12 måneders prisvekst i desember.

-Mer markert omslag enn ventet
- Det er likevel viktig å nyansere oppfatningen om at boligprisene har steget uforholdsmessig mye de siste årene. Boligprisene de siste seks årene har steget 29 prosent, i samme periode har lønnsveksten for husholdninger vært rundt 28 prosent. Så det har vært godt samsvar mellom utviklingen i boligprisene og lønnsnivået til forbrukerne, mener Dreyer.

- Dette var tredje måned på rad med fall og nedgangen har vært 0,9% sesongjustert i gjennomsnitt per måned. Omslaget i boligmarkedet synes nå mer markert enn det vi har sett for oss. Dersom nedgangen fortsetter i dette tempoet, vil det virke dempende på forbruket og økonomien mer generelt, skriver Knut A. Magnussen i DNB Markets i en markedsoppdatering.

Prisene endret seg ulikt for de forskjellige boligtypene:

- Så langt i år er det leiligheter, og spesielt eierleiligheter som har størst prisfall. Dette skyldes en sterkere tilbudsside med høyere nybyggaktivitet for de andre boligtypene, sier Dreyer.

Tregere salg
Nå ligger det 14.345 boliger på Finn.no mot 15.714 boliger foregående måned. I november 2012 lå det 10.511 boliger på Finn.no.

Salget av bruktboliger var 11 prosent lavere i november enn i tilsvarende måned ifjor. Varelageret i november var 9 prosent lavere enn i oktober, men 36 prosent høyere enn tilsvarende måned i fjor.

Gjennomsnittlig formidlingstid for boliger var 37 i november mot 33 dager i oktober. I november 2012 var formidlingstiden 31 dager.

Formidlingstiden er definert som tiden det tar fra boligen første gang ble annonsert på Finn.no til den ble solgt.

Saken oppdateres!

Les også:
Megler glemte å sjekke mailen - boligdrømmen brast

- Prisforventningen hos boligeiere er for høy nå

Slik blir boligprisene de neste tre årene

Derfor er boligprisfall bra for nordmenns lommebok akkurat nå (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.