Oslo Børs og de øvrige europeiske børsene falt kraftig torsdag. Markedet fordøyer utspillene fra den amerikanske sentralbanken onsdag kveld og signaler i forbindelse med gjeldsituasjonen i Europa.

- Dette ser ikke bra ut. Jeg tror at det må komme noe virkelig stort innen kort tid hvis ting ikke skal bli verre. Da tenker jeg både på realøkonomien og finansmarkedene, sier en megler til TDN Finans.

Megleren mener at deler av problemene ligger hos politikerne i USA.

- Republikanerne ser ut til å ville gå svært langt for å vippe Obama av pinnen før neste valg. Dermed blir det vanskelig for Obama å få vedtatt noe han foreslår, selv om republikanerne ikke nødvendigvis er direkte uenige, sier megleren.

- I tillegg har vi problemene i Europa. Hellas går nok i mislighold snart, så blir det å se hva som skjer i Italia etter det, sier han videre.

"Operation twist"
Børsnedgangen kommer etter at USAs sentralbank Federal Reserve belsuttet å gjennomføre en såkalt "operation twist" for å støtte den amerikanske økonomien. Tiltaket innebærer at Fed selger statsbobligasjoner med kort løpetid for omtrent 400 milliarder dollar, og kjøper inn papirer med mye lengre løpetid for tilsvarende beløp. Tanken er å få langsiktige renter enda lenger ned. Dessuten gjentok Fed at styringsrenten vil holdes nær null minst til midten av 2013.

Det var en viss forventning til Feds to-dagers møte i markedene, men den negative reaksjonen tyder på at investorene hadde ønsket seg mer, og at de spesielt la vekt på Feds uttalelser om svake utsikter for amerikansk økonomi fremover, skriver norske markedsanalytikere torsdag.

- Fed har levert varene og vist at de vil gjøre nesten hva som helst. Men samtidig er også den amerikanske sentralbanken bekymret for den økonomiske utviklingen. Og det er den bekymringen man spesielt har merket seg, sier seniorøkonom Frank Øland Hansen i Danske Markets til DN.no.

- Nedgangen i aksjemarkedene kan skyldes at mange ventet sterkere tiltak, for eksempel i form av en ny runde med kvantitative lettelser, supplerer seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB Nor Markets' morgenrapport.

- Det mange bet seg merke i var Feds vekt på den store nedsiderisikoen for økonomisk vekst og at Fed nå synes å ha tømt den pengepolitiske verktøykassa, skriver Handelsbanken Capital Markets.

- Hellas´ gjeld bør restruktureres
Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Nor Markets skriver i en oppdatering torsdag at Hellas vil nå en bruttogjeld på 189 prosent av BNP innen utgangen av neste år, og vil mest sannsynlig aldri klare å betjene gjelden eller redusere den til et bærekraftig nivå.

”Hellas' gjeld bør derfor restruktureres ("konkurs"), jo før jo heller. Jo lengre man venter, jo større del av tapene må bæres av skattebetalerne, og ikke av dem som tok risikoen og fikk godt betalt for å låne Hellas penger i utgangspunktet. Og jo tidligere det skjer, jo raskere vil en viktig usikkerhet bli ryddet av veien”, heter det.

Før man kan la Hellas gå konkurs mener sjeføkonomen at man må få på plass en troverdig forsvarslinje overfor Italia, samt tiltak for å sikre at europeiske banker er tilstrekkelig oppkapitalisert til å tåle konkursen.

”Italias brutto lånebehov tilsvarer nesten en milliard euro hver dag. Italia er solvent, men er selvfølgelig avhengig av investors tillit for å få fornyet eksisterende lån og tatt opp nye til en fornuftig rente. Italia lever greit med fire prosent rente, vil slite på lang sikt ved seks prosent, og risikerer galopperende gjeld og dermed konkurs ved åtte prosent”, skriver Dørum.

Fare for å spinne ut av kontroll
Sjeføkonomen mener det er betydelig fare for at situasjonen spinner ut av kontroll, men tror det peker mot en kontrollert gresk konkurs før jul, og at det vil unngå en ny krise.

”Dessverre har også det alternative kollapsscenario en høy, og stigende, sannsynlighet”, avslutter han.

Det var heller ingen drahjelp å få fra amerikanske arbeidsledighetstall onsdag ettermiddag. Nye trygdesøkere, såkalte "jobless claims", falt til 423.000 fra 432.000 forrige uke, men det var 3.000 over konsensus-estimatet til nyhetsbyrået Bloomberg News. Europeiske børser fortsatte nedgangen etter tallene.

Hovedindeksen falt 4,73 prosent til 346,21 poeng og det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 5,9 milliarder kroner på Oslo Børs.

Les mer: - Tankene går fort til finanskrisen

<b>Telenor øker utbytte</b>

<b>Boret tørt på Aldous Nord</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.