Oppbudet i Terra Securities er en direkte konsekvens av at Kredittilsynet har fratatt selskapet konsesjonen til å drive aksje- og fondsforvaltning. Tapene begrenses juridisk til Terra Securities eller i høyden til Terra Gruppen.

Men med denne saken har sparebankvesenet mistet dyden.

Som eiere av Terra har det vært med på vill finansakrobatikk hvor kunder er blitt lurt, og hvor det ser ut til at desto dummere kundene har vært, desto mer har sparebankenes selskap utnyttet dem. En katastrofal situasjon for en del av banknæringen som i alle år har flagget at det vil være med å finansiere lokale slitere som bygger stein på stein over år.

Juridisk er det altså neppe tvil om at kommunene møter veggen i et forsøk på å forfølge Terra-Gruppens eiere. I et slikt perspektiv er det å se hva som er av verdier boet, og slikke sår som smerter i størrelsesorden tap på flere hundre millioner kroner.

Men hvor fjerne er egentlige de trauste sparebankene fra de litt for smarte selgerne i Terra-Securities. Ikke veldig.

Styreformann er Gabriel Block-Watne, banksjef i Klepp Sparebank. Eierne har gjennom styret et ansvar både for å kontrollere selskapets drift, herunder produktutvalg og salgsmetoder. På overordnet nivå selvfølgelig, men hvordan selskapet tjener penger på viktige kunder er ikke likegyldig for styret.

Terras misjon er bekrevet slik av selskapet selv:

”Terra skal berike alle (kunder, ansatte og eiere) ved å utvikle og tilby problemfrie og lønnsomme finansløsninger.”

Mildt sagt mye som kunne vært tatt tak i her for et styre. Det eneste som på et overordnet nivå kan sies å være innfridd er at noen ansatte er blitt beriket – ved å selge risiko til norske kommuner.

Man skal derfor ikke se bort fra at sparebankene – enten gjennom Terra eller på andre måter har behov for å lindre smerten for kommunene. På ett eller annet vis hvor det legges noen penger på bordet.

Om ikke annet på grunn av finansielle hensyn. Den langsiktige verdien av grunnfondsbevisene kan rammes av nedlagte sykehjem og skoler uten lærere. Rett eller urett. Men ordførerer som tror på full kompensasjon vil nok bli forferdelig skuffet, kommunene er ikke uten skyld i årets finansielle fadese.

Vi har vært vitne til en systemsvikt.

Sparebankene har ikke gjort jobben, Terras ledelse har sviktet, kommunene har bedrevet slett saksbehandling og sist, men ikke minst: Det er rart i et land som har tilsyn og lovreguleringer for det ene og andre, at det ikke finnes et sikkerhetsnett når Nordlandskommuner svinger seg i det internasjonale kapitalmarkedet. Ikke sant Jens Stoltenberg.

System-krisen et faktum.

Svein-Thore Gran er publisher og administrerende direktør i DN.no.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.