I de andre nordiske landene er det mulig å skaffe seg nytt statsborgerskap uten å gi slipp på det gamle. Men i Norge er adgangen svært begrenset.

– Dette er et problem for integreringen i Norge og et problem for nordmenn i utlandet, sier Venstres Sveinung Rotevatn.

Dersom man som nordmann søker statsborgerskap i et annet land, må man si fra seg sitt norske statsborgerskap. Tilsvarende må utlendinger som ønsker å bli norske si fra seg sitt opprinnelige statsborgerskap.

– Vi har lenge ment at det er galt av Norge å nekte folk å beholde sitt opprinnelige statsborgerskap for å bli norsk, sier SVs Karin Andersen.

Hun mener det er fullt mulig for mennesker med to fedreland å ha både kjærlighet og lojalitet til begge land.

– Å gi flere mulighet til å bli norsk statsborger, vil styrke integreringsarbeidet. Statsborgerskap er nødvendig for å ha enkelte stillinger i det offentlige og komme inn under ulike støtteordninger som Lånekassen, men det viktigste er retten til å delta i stortingsvalg. At stadig flere er bofaste i Norge uten stemmerett, er et demokratisk problem, mener Rotevatn.

Forslaget blir fremmet for Stortinget onsdag og vil bli behandlet i løpet av høsten. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.