Den sveitsiske sentralbanken har fastsatt en minstevekslingskurs mot euro på 1,20, opplyser den sveitiske nasjonalbanken i en melding tirsdag.

Meldingen fører til en umiddelbar svekkelse av sveitserfrancen. Fra en kurs på rundt 1,10 franc for en euro handles sveitserfrancen etter meldingen til 1,2033 franc for en euro.

Sentralbankens uttalelser betyr at den vil sette et gulv på 1,20 franc for en euro - og at valutaen kan komme til å svekke seg mer. I praksis betyr det at sentralbanken vil intervenere i markedet ved å kjøpe internasjonal valuta i ubegrensede mengder for å oppnå svekkelsen.

- Truer økonomien
Banken viser til "den nåværende massive overvurderingen av sveitserfranc, som utgjør en akutt trussel for Sveits' økonomi, bærer risiko for deflasjonsutvikling".

- Sveits har slitt med at valutaen har styrket seg mye. Den har fungert som en tilfluktsvaluta for mange og det rammer økonomien hardt. Sentralbanken har gjort en del tiltak for å prøve å unngå styrkingen uten at den har lykkes så mye med det, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB Nor Markets til DN.no.

Etter at kursen nesten nådde paritet, altså et en-til-en forhold mot euro tidligere i høst, gikk sentralbanken ut med det Aamdal omtaler som en "verbal intervensjon" i valutamarkedet. Det fungerte en stund, men de siste dagenes børsuro har på ny ført til at den sveitiske valutaen har styrket seg mye.

Kan trykke så mye penger de vil
Nå mener den sveitsiske nasjonalbanken at nok er nok. Sentralbanken skriver at de har mål om en betydelig og vedvarende svekkelse av sveitserfranc, og setter derfor en minstekurs på 1,20 sveitserfranc for en euro.

- Det vil si at de har satt det til en nedre grense for sveitserfranc mot euro. Det betyr at de kan få en kurs som er høyere for euro, men det skal ikke bli lavere kurs, altså sterkere franc. Da vil de intervenere, sier Aamdal.

"Sentralbanken vil håndheve denne minstekursen med den ytterste fasthet, og er forberedt på å kjøpe valuta i ubegrensede mengder", heter det i meldingen.

- Så lenge det er snakk om å unngå en kurs som blir for sterk, har de anledning til å trykke så mye franc de bare vil og kjøpe utenlandsk valuta. Det er verre andre veien, når et land må tømme valutareservene, påpeker DnB Nor-økonomen.

Selv en kurs på 1,20 franc per euro er høy i historisk sammenheng, og valutaen bør fortsette å svekke seg over tid, mener sentralbanken. "Hvis de økonomiske utsiktene og deflasjonsrisikoen krever det, vil sentralbanken treffe ytterligere tiltak", heter det i meldingen.

- De peker på at francen kan komme til å svekke seg ytterligere. Og 1,20 er fortsatt et høyt nivå for francen. Ytterligere svekkelser vil kunne føre til inflasjonsimpluser, men de er rede til å håndtere det og foreløpig er inflasjonstrusselen ganske fraværende i Sveits, sier Aamdal.

Les mer:

Sviende tap for norske valutaspekulanter

Kjus gambler på valuta

Sveits vil stoppe franc-oppgangen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.