Den sveitsiske sentralbanken har torsdag besluttet å gjennomføre et kraftig rentekutt og samtidig gitt opp å hindre at sveitserfrancen styrkes til nivåer der man må ut med mindre enn 1,20 sveitserfranc for en euro.

I markedet styrkes sveitserfrancen umiddelbart svært kraftig. Mens man før meldingen altså måtte ut med 1,20 sveitserfranc for en euro, koster en euro i skrivende stund 0,87 sveitserfranc. I løpet av minutter ble francen styrket rundt 28 prosent.

- Det er en helt syk styrking av sveitserfrancen, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til DN.

Sveitserfrancen styrkes også markert mot den norske kronen og flere andre valutaer torsdag formiddag. Mens man før meldingen ble kjent måtte ut med rundt 7,50 kroner for en sveitserfranc måtte man en kort stund ut med 10,20 kroner bare minutter etter sentralbankens beskjed. Senere har sveitserfrancen stabilisert seg på rundt ni kroner, en styrking på rundt 20 prosent siden gårsdagens sluttkurs på rundt 7,60 kroner.

Følg valutakursene i DNs børs- og markedssider

Kan bli store svingninger

- Det er ingen som har forutsett dette. De skulle holde kursen fast mot euroen, og så har euroen svekket seg mye, og da har sveitserfrancen svekket seg mot andre valutaer. Da var nok ideen å ikke holde den så fast mot euroen, sier Bruce.

Hos Handelsbanken Capial Markets var overraskelsen like stor som hos Nordea.

- Det her var overraskende, veldig overraskende. Kursreaksjonen viser at markedet som sådan ble overrasket, sier meglerhusets valutaanalytiker Nils Kristian Knudsen til DN.

Han mener det er vanskelig å spå hvordan kursen mot sveitserfrancen vil bli når kursbildet etter hvert stabiliserer seg.

- Det viktigste nå er at dette var såpass uventet at man må erkjenne at det vil bli store svingninger fremover, sier Knudsen.

 

 

EKSTREME BEVEGELSER. En stund måtte man ut med over ti kroner for en sveitserfranc torsdag formiddag - hele to kroner og 40 øre mer enn bare minutter i forveien. Grafikk: DN/OMS.
EKSTREME BEVEGELSER. En stund måtte man ut med over ti kroner for en sveitserfranc torsdag formiddag - hele to kroner og 40 øre mer enn bare minutter i forveien. Grafikk: DN/OMS.

Kutter renten kraftig

Renten blir kuttet med 0,5 prosentpoeng til minus 0,75 prosent på dagens rentemøte.

Sentralbanken viser til at politikken om minste-valutakurs mot euro ble introdusert i løpet av en periode hvor sveitsiske franc ble overvurdert. Ifølge SNB har denne overvurderingen nå falt, melder TDN Finans.

Ifølge nyhetsbyrået vises det videre til at euroen har svekket seg betydelig mot amerikanske dollar, og dette i sin tur har ført til at sveitsiske franc har svekket seg mot den amerikanske dollaren.

Under disse omstendigheter har SNB konkluderte med at å opprettholde minste-kursen for sveitsiske franc mot euro er ikke lenger er berettiget.

Sentralbanken kutter rentene betydelig for å sikre at avviklingen av minste-valutakurs ikke gir til en upassende innstramming i pengepolitikken.

SNB opplyser videre at banken vil fortsette å ta hensyn til valutakursen i pengepolitikken i fremtiden, og om nødvendig vil sentralbanken derfor være aktiv i valutamarkedet for å påvirke pengepolitiske forhold.

- Vanskelig å forstå

- Det er veldig vanskelig å forstå. En veldig høy del av handelen Sveits gjør er med euroland. Dette betyr et kraftig sjokk for eksportbedriftene i Sveits, sier Bruce.

- Det er vanskelig å si hvor dette ender. Det var en kraftig reaksjon fordi veldig mange måtte ut av posisjoner så fort som mulig. Om det kommer litt tilbake igjen, det er vanskelig å si, legger han til.

Les også:

Valutalån har økt 500.000 på tre uker (desember 2014)

- Her er det mye som er på gang (desember 2014)

Sveits innfører negativ rente  (desember 2014)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.