Summen for en slik minstelønn er ikke fastsatt, men eksperter vurderer at det kreves minst 2.500 sveitserfranc - tilsvarende 21.000 kroner - for å få endene til å møtes i det velstående landet. Bokostnadene i Sveits er skyhøye, og alle er pålagt å ha privat helseforsikring.

Kritikere har advart om at borgerlønn vil få utgiftene i statsbudsjettet til å skyte i været. Regjeringen i landet har rådet folk til å stemme nei til forslaget, og meningsmålingene har også antydet at flertallet kommer til å gjøre nettopp det.

Mener tiden er inne

Personene bak forslaget mener derimot at tiden er innen for en garantert minstelønn. Den teknologiske utviklingen som blant annet har medført at roboter erstatter fabrikkarbeidere, har gjort arbeidsplassene i landet langt mer utrygge, mener de.

Ifølge meningsmålingene har forslaget støtte blant kun hver fjerde sveitser, men initiativtakerne klarte likevel å få til en folkeavstemning, noe som i Sveits krever 100.000 underskrifter. Borgerlønnen er ett av fem spørsmål i avstemningen, der folk også får stemme over økt støtte til offentlige tjenester og enklere søknadssystem for asylsøkere.

Dersom stemningen skulle snu, og sveitserne stemmer for borgerlønnen, vil det bety at alle borgere automatisk får utbetalt summen man bestemmer seg for fra staten. Arbeidere som allerede tjener over garantisummen vil derimot ikke få noen ekstra penger. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.