Sveitserfrancen står for en av de mest oppsiktsvekkende markedsbevegelsene denne uken.

Med ny uro i eurosonen, har sveitserfrancen steget til sitt høyeste nivå mot euroen noensinne. Også mot kronen er valutaen knallsterk.

Nervøse investorer på jakt etter en trygg havn har dumpet euroen og kjøpt sveitserfranc. Valutaen er nå opp nesten 17 prosent mot euroen hittil i år. Euroen har svekket seg mot alle sine 15 viktigste handelspartnere i år, der gjeldsproblemene i eurosonen har preget valutabevegelsene.

- Folk ser etter trygge havner, og sveitserfrancen er en proxy på den tyske marken. Bekymringene i euro-periferien kommer ikke til å forsvinne, og hvis markedet går inn i panikkmodus er det veldig sannsynlig at man kan betale 1,20 per euro. Vi har kommet fra 1,50 til 1,27 på mindre enn et år, sier valutastrateg Adrian Schmidt i Lloyds TSB Bank til Bloomberg News.

Ser ille ut
Dersom han får rett, ser tidligere toppalpinist Lasse Kjus' valutaspekulasjon i sveitserfranc stadig mer ille ut. Han har blant annet solgt 2,67 millioner sveitserfranc (16,5 millioner kroner) gjennom to kontrakter, som han skal levere tilbake i 2011 og 2012.

Han har tilsammen satset 21 millioner kroner på at valutaen skal svekke seg, og har pansatt både hus og hytte.

- Men når verdensøkonomien normaliserer seg, tror jeg det blir bra. Da vil sveitserfrancen svekke seg mot norske kroner. Sveits er et land jeg har hatt endel med å gjøre i min skikarriere, og jeg har fulgt sveitserfrancen over mange år siden jeg har endel inntekter fra landet. Dessuten var det nå jeg hadde muligheten til å finansiere dette, sa Kjus til DN i begynnelsen av september.

Han erkjente at det fort kan bli dyrt hvis markedet går feil vei.

Venter svekkelse
Likevel kan det hende at investeringen vil lønne seg på sikt.

- Francen har tradisjonelt gjort det bra når usikkerheten i markedene har vært stor, og markedsuro er nok hovedårsaken til styrkelsen også i perioden vi har bak oss, eller rettere sagt uroen rundt de problematiske statsfinansene i en rekke euromedlemsland, skriver makroøkonom Anders Grøn Kjelsrud i DnB Nor Markets i sin morgenrapport, og legger til:

- Vi venter, som de fleste andre, at francen vil svekke seg på noe sikt.

Han tror at francen vil svekke seg rundt 12 prosent mot euroen fra dagens nivåer.

- Flere faktorer peker i retning av en svakere franc, men skulle gjeldsuroen vedvare, eventuelt eskalere, blir vi heller ikke veldig overrasket hvis francen skulle holde seg sterk lenger enn vi nå legger til grunn, skriver han.

DN.no har ikke lykkes i å komme i kontakt med Lasse Kjus tirsdag.

Les også: Kjus gambler på valuta (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.