Søndag kveld og mandag morgen var det lange køer foran Swedbanks 298 minibanker i Latvia, og 126 av dem ble helt tømt for kontanter. Sjefen for bankens latviske avdeling Maris Mancinskis gjorde sitt beste for å berolige de panikkslagne kundene.

– Både rundt om i filialene og på internett stiller folk spørsmål om ulike rykter som ikke bare er feilaktige, men absurde, framholdt Mancinskis.

Han avviste alle antydninger om at Swedbank har finansielle eller driftsmessige problemer.

Et såkalt "Bank run" hvor et stort antall kunder vil ta ut sine sparepenger samtidig, kan skape alvorlige problemer for banker, selv om det utløses av falske rykter. Det kan bli et selvoppfyllende profeti fordi bankene over natten mister finansiering, likviditet og blir destabilisert.

Latvias økonomiminister Daniels Pavlus skrev på Twitter at situasjonen for den svenskeide banken er stabil. Likevel falt kursen på aksjer i Swedbank med 2,8 prosent i løpet av de første minuttene med handel på børsen i Stockholm mandag morgen.

- Det virker som om situasjonen har roet seg ned litt. Vi har et lite økt antall kunder inne på bankkontorene, men ingenting alarmerende. Vi jobber kontinuerlig for å fylel opp de uttaksautomater som ble tømt igår, sier Swedbanks pressetalsmann Thomas Backteman til di.se.

Den svenske ambassadøren i Latvia Mats Staffansson sier man nå vil granske hvordan ryktene oppsto og om det lå skumle hensikter bak.

Banken understreket at de latviske filialene var åpne som vanlig, og at minibankene ble fylt opp igjen med sedler. Banksektoren i Latvia domineres av svenskeide banker, og Swedbank er ett av selskapene som har fått merke følgene av finanskrisen i østersjølandet.

Les også:
Id-tyver misbruker DNB
Utsetter elektronisk ID-kort til tidligst 2013
De fleste minibankene tilbake i drift
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.