For rundt 5,9 millioner norske kroner kan giganteiendommen Torps Herrgård, som ligger på den svenske landsbygda, drøye to og en halv times kjøring fra Oslo, bli din.

Med boligareal på 604 kvadratmeter skal det være mer enn rom nok for en familie eller to. Den herskapelige herregården er omkranset av grønne enger, med utsikt til vannet. Tomten er på nærmere 12 mål.

- Hele huset er restaurert tilbake til nærmet opprinnelig stand, og familien som kjøpte gården i 1984 har lagt mye penger i eiendommen, forteller eiendomsmegler Lennart Zackrisson fra Iwers Mäklarbyrå i Sverige.

Se bildene av Torp Herregård her.

- Helt andre priser
Prislappen på nær seks millioner norske kroner er en pris man nok bare kunne drømt om for en lignende standard i det norske boligmarkedet.

 

Megleren vet også godt at den svenske herregården ville kostet betydelig mer om den hadde ligget på andre siden av grensen.

- I Norge ville prisantydningen vært en helt annen. Jeg kjenner til et par som solgte sin leilighet i Oslo sentrum, og fikk mer for den enn hva de måtte gi for en herregård her, sier Zackrisson.

Spottpris per m2
Herregården er priset til litt under 10.000 kroner per kvadratmeter. Til sammenlikning er gjennomsnittlig kvadratmeterpris for eneboliger i hele Norge nærmere 19.000 kroner. I Oslo er gjennomsnittet på litt over 38.000 per kvadratmeter.

- Det er helt klart at du får mer for pengene der, sier Nils O. M. Nordvik i Nordvik og Partners, som ofte selger leiligheter til langt over denne prisklassen.

Om du skal finne noe med tilsvarende samme kvadratmeterpris i Norge, viser statistikken fra Eiendomsmeglerbransjen at det er størst sjanse om du leter i Hedmark, men da utenfor Hamar. Der ligger gjennomsnittet på nærmere 12.000 kroner per kvadratmeter for eneboliger.

Nordvik mener kjøp av eiendommer som herregården i Sverige kan være en grei investering, men synes det er vanskelig å sammenlikne boliger i byen med slike objekter.

- Om du kjøper deg en herregård i Sverige, har du ikke akkurat gangavstand til jobb. Objekter som dette vil aldri kunne konkurrere med for eksempel Frogner-leiligheter i samme prisklasse . Skal man sammenlikne med noe her i Norge, må det være en hytte i vannkanten på Sørlandet, sier Nordvik.

 

Dette får du for samme pris:

Har du seks millioner kroner å investere i fritidsbolig, kan du få en fritidsbolig på Sørlandet - dog bare på 1/7 av størrelsen til den svenske herregården. På Finn.no ligger det blant annet en 81 kvadratmeter stor hytte til salgs for 5,9 millioner. I skjærgården mellom Lillesand og Kristiansand, på en egen øy, ligger denne sørlandsperlen sammen med flere andre småhytter, rett ved vannkanten.

En boliginvestering i Oslo-området til herregårdspris, vil kunne gi deg et rekkehus eller andre delte boliger i høyt prisede områder. På Holtet i Oslo kommer snart del av en firemannsbolig til salg. Den inneholder fire soverom, ett soverom/disponibelt rom og to bad/wc. I annonseteksten skrytes det av barnevennlige omgivelser, solrik hage og parkeringsplass. Boligen ligger ute med prisantydning på drøye 5,9 millioner.

 

- Det kan høres dyrt ut, men dette er et veldig ettertraktet område. Holtet Hageby er veldig spesielt, og det er mange som vil bo her, sier eiendomsmegler Stian Breda-Ruud fra Privatmegleren, som skal selge boligen senere i sommer.

- Folk vil ha lett tilgjengelighet til byen, og derfor vil det ikke være mange som bytter ut det bynære med en herregård i Sverige. Boligen på Holtet er nesten som å være på landet i byen, sier Breda-Ruud.

Norsk herskapelighet
Man kan finne objekter i Norge med tilnærmet samme kvadratmeterpris som herregården i Sverige, men da med en annen totalstandard.

Herskapelige "Ottestad" i Stange kommune ligger ute for salg til nærmere 2 millioner kroner. Boligen med tre soverom, to bad, to toalett, to kjøkken, tre stuer og en gang, har et bruksareal på 242 kvadratmeter. Det vil si en kvadratmeterpris på rundt 10.000 kroner - det samme som for herregården på andre siden av grensen.

 

Se bildene av Torp Herregård her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.