2009 var "annus horribilis" for svenskene. Det var året finanskrisen på alvor satte sitt preg på økonomien. Året svenskenes industristolthet Saab ble solgt og året Ford dumpet Volvo personbiler til kinesiske Geely. Den svenske økonomien opplevde et fall på 5,3 prosent. Til sammenligning slapp Norge unna med en nedgang på 1,3 prosent.

Men i 2010 snudde alt seg for svenskene. Den sterke økonomiske utviklingen hos vår nærmeste nabo var en av fjorårets største overraskelser, mener Nordeas sjeføkonom Steinar Juel.

- Mens veksten i Norge skuffet i 2010, var Tyskland og Sverige de store overraskelsene, skriver Juel i Økonomisk oversikt for januar.

Veksten i den svenske økonomien ble på hele 5,5 prosent i 2010, mens den norske fastlandsøkonomien steg med mer beskjedne 2,0 prosent, ifølge Nordeas estimater.

Selv om farten i svensk økonomi er betydelig høyere enn i Norge, er det likevel slik at Norge hentet inn igjen fallet fra finanskrisen raskere enn svenskene. Aktiviteten i norsk økonomi er derfor høyere nå enn den var før finanskrisen. For Sveriges del er aktiviteten i økonomien bare tilbake på nivået den lå på før krisen slo inn.

Nordeas sjeføkonom tror Sveriges økonomi fortsatt vil utvikle seg sterkt det neste året og spår en økonomisk vekst på 4,5 prosent. Det sender Sverige i Europatoppen. Samtidig får det et uheldig utslag for nordmenn, ihvertfall for dem som bor i nærheten av svenskegrensen: harry-handelen vil bli mindre lønnsom dette året.

- Sveriges Riksbank venter vi vil heve renten på hvert rentemøte i inneværende år, med unntak av i desember. Det betyr fem økninger på ¼ prosentpoeng. Styringsrenten i Sverige ventes til sommeren å komme opp på linje med den norske. Svenskekronen ventes derfor å styrkes ytterligere mot den norske. Grensehandel blir dermed mindre lønnsomt, skriver Juel.

Delt utvikling i Europa
Juel spår en todelt utvikling i den økonomiske situasjonen i Europa det neste året. Mens land som Hellas, Irland, Spania, Storbritannia og Portugal sliter med høy gjeld og svak om noen økonomisk vekst, vil Sverige - sammen med land som Tyskland og Finland oppleve sterk eksportdrevet vekst.

- Norge tilhører ingen av disse gruppene. Vi opplever en moderat vekstoppgang drevet av innenlandsk etterspørsel, herunder av høyere investeringsaktivitet i petroleumssektoren. Norge slapp billig unna finanskrisen og derfor blir gjeninnhentingen svakere enn i andre land, skriver Juel.

Nordeas sjeføkonom tror de gode tidene fortsetter for Sverige.

- Todelingen i Europa venter vi vil fortsette i 2011. Eksporttigerne Tyskland og Sverige vil nyte godt av fortsatt sterk vekst i fremvoksende økonomier og av en sterkere underliggende oppgang i USA. Solid drahjelp fra utlandet øker bedriftenes kapasitetsutnyttelse og bedrer situasjonen på arbeidsmarkedet. Innenlandsk etterspørsel i form av økte investeringer og forbruksvekst ventes derfor også å ta seg mer opp i Tyskland og Sverige.

Til tross for at rentene ventes å bli hevet fra krise-lave nivåer, er ikke verdensøkonomien nødvendigvis trygg.

- Om ett år vil renteøkningene være godt i gang i Norge, ha fortsatt i et stødig tempo i Sverige, og ha begynt i Eurosonen og USA. Verdensøkonomien er i et smulere farvann selv om risikoen for havari fortsatt er til stede, skriver Juel i Økonomisk Oversikt.

Les også: Spår nye gullår for husholdningene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.