Det gjør EU-minister Birgitta Ohlsson rasende. Hun betegner EU-kommisjonen som «tonedøv» ettersom «de åpenbart ikke har fått med seg at det pågår en krise i Europa». Ifølge Svenska Dagbladet slår hun også fast at Sverige ikke har tenkt til å betale enda mer. Fra 2014 og seks år fremover vil svenskene få igjen 54 øre i ulike støtteordninger for hver krone de betaler inn til EU, ifølge beregninger fra Ohlssons medarbeidere.

På forhånd er det lagt opp til store politiske slagsmål når de 27 EU-landene skal bli enige om EUs langtidsbudsjett, som fastsetter Unionens økonomiske ramme fra 2014-2020. Og Ohlsson er allerede nå på offensiven.

Hun karakteriserer EU-kommisjonens utspill som «totalt urealistisk og urimelig».

Vurderer å legge ned veto
Danmark får 63 øre for hver krone i tilskudd, mens finnene får 66 øre. Til sammenligning får Litauen over fire ganger så mye tilbake som de betaler inn til felleskassen.

Sverige er allerede det land som betaler mest per innbygger til EU, og ifølge det nye budsjettet skal svenskene betale enda mer. I 2011 innbetalte Sverige 30,6 milliarder svenske kroner. Regjeringen i Stockholm mener det er mer enn nok.

EU forventes å få budsjettet på plass på et ekstraordinært toppmøte 22.-23. november. Ohlsson vil ikke utelukke muligheten for at Sverige legger ned veto.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.