- Sterkt bruttonasjonalprodukt var ventet på forhånd, men til tross for det ble dette en overraskelse på oppsiden, sier sjefstrateg Erica Blomgren i SEB til DN.

Sveriges bruttonasjonalprodukt (BNP) steg 3,0 prosent på årsbasis i andre kvartal 2015.

Dette viser tall foreløpige tall fra svenske statistikkmyndigheter, ifølge Bloomberg News torsdag.

Til sammenligning ventes det en vekst i norsk fastlandsøkonomi på rundt 1,3-1,4 prosent i år.

Analytikerne ventet på forhånd en vekst i det svenske bruttonasjonalproduktet på 2,6 prosent på årsbasis, ifølge estimater innhentet av SME Direkt.

På kvartalsbasis var BNP opp 1,0 prosent. Det var ventet en oppgang på 0,7 prosent.

Forbruk og eksport

Blomgren tilskriver en stor del av veksten til en sterk nettoeksport.

- Den tilsvarer rundt seks tideler av oppgangen på én prosent. Men fremfor alt skyldes avviket et høyere offentlig forbruk, forklarer hun.

Sjefstrategen understreker imidlertid at tallene er et såkalt «flash»-estimat, og at det normalt skjer store revideringer i tallene i ettertid.

- Dette er en førsteindikasjon, men det bekrefter bildet vi har om at svensk økonomi går relativt sterkt, sier Blomgren.

Stimulanstiltak

Hun stiller dermed spørsmålstegn ved om landet virkelig har behov for ytterligere stimulerende tiltak fra den svenske sentralbanken.

Riksbanken kuttet overraskene styringsrenten fra -0,35 prosent fra tidligere -0,25 prosent i begynnelsen av juli.

Samtidig opplyste banken at den ville øke kjøpene av statsobligasjoner med 45 milliarder svenske kroner fra september til årsslutt.

- Riksbanken sier selv at veksten i økonomien er sterk, men fokuserer på inflasjon og inflasjonsforventinger. Dermed vil de holde kronen på et lavt nivå, forklarer Blomgren.

Frykten er at den svenske kronen skal styrke seg markant, og på den måten dempe inflasjonen fremover gjennom en lavere importert inflasjon. Sistnvente utgjør en stor del av landets KPI-kurve, forklarer sjefstrategen.

Bekymret

Til tross for at det er husholdingenes forbruk og investeringer som nå anses som de store drivkreftene i landet, skuffet de svenske forbrukertillitstallene i juli.

Husholdningene er mer pessimistiske til egen økonomi, men hovedbekymringen er økt usikkerhet i global økonomi.

- Tilliten overrasket på nedsiden med faktisk nivå på 96,4 mot ventede 98,9, påpeker analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets i morgenrapporten.

Blomgren finner også utviklingen overraskende, men tror ikke svenskene vil stramme inn på shoppingen av den grunn.

- Dette er faktisk litt forbausende, det er helt motsatt av hva vi ser i realøkonomien. Her er det et stort gap, sier hun.

SEB-strategen venter likevel sterke detaljhandelstall, blant annet drevet av landets lave renter, stigende boligpriser og en fortsatt god reallønn.

Forbrukerfrykten knytter seg mer til utviklingen av den økonomiske situasjonen i Europa, tror Blomgren.

- Disse tallene speiler noe mer: uroen for globale utsikter og ikke minst det vi ser i Europa, snarere enn at de er pessismistiske og vil kutte ned på eget forbruk. 

 

Les også: Kjøp én leilighet her eller tre i Oslo

6.500 ansatte må gå i Shell

WSJ: - Saudi-Arabia planlegger å kutte oljeproduksjon

 

Se også:

Slik blir styrketreningen mer spennende:

Slik blir styrketreningen mere spennende
00:00
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.