Tallene er hentet fra Swedavia, Sveriges svar på Avinor, skriver Nettavisen. Nedgangen på 10 prosent innebærer at det var 108.000 færre passasjerer på svenske innenriksflyvinger i august i år sammenlignet med august i fjor.

Det er svært sjelden med så store endringer i flytrafikken. Vanligvis skjer det kun i forbindelse med krig, naturkatastrofer og andre kriser.

Den markante nedgangen kobles til en mer negativ holdning til å fly som følge av klimaendringene. I Sverige har begrepet flyskam fått stort gjennomslag, noe ikke minst klimaaktivisten Greta Thunberg har sørget for. Nylig dro hun til New York med seilbåt fordi hun ikke ville fly.

– Effekten av flyskammen ser man spesielt tydelig på svensk innenlandstrafikk, som ikke er rammet av andre effekter, som for eksempel den svake kronen. Samtidig har nok miljøavgiftene som svenske myndigheter legger på toppen av billettprisen, bidratt, sier flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i Winair til Nettavisen.

Han kaller de nye tallene for «voldsomme» og er bekymret for svensk luftfart og selskaper som er avhengige av den.

Selv om begrepet flyskam også har kommet til Norge, har det ikke hatt samme effekt. Her var det en nedgang i innenrikstrafikken på 2,1 prosent i juli etter en oppgang på 1,3 prosent i juni.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.