I dag mandag klokken 12.30 kommer finansminister Siv Jensens boligmarkedsplan, der det er ventet tiltak for å bremse den galopperende pris- og gjeldsveksten i Norge.

Det er imidlertid ikke bare i Norge bekymringen er stor over høye boligpriser og kraftig gjeldsvekst.

Eksperter har lenge advart om en mulig boligboble i Sverige, og en som er bekymret er tidligere riksbanksjef Lars Heikensten.

På spørsmål om det er en boligboble i Sverige, svarer han i et intervju med di.se at det er det ingen som vet.

- Men samtidig, det viktigste er å unngå store feil, at politikken er robust. Det er den ikke i dag. Omtrent alle eksperter utenfor våre grenser som nøye følger vår økonomi er bekymret, sier han til avisen.

Den tidligere riksbanksjefen er lite imponert over handlingslammede svenske politikere, og sier det er trist å se hvordan ansvarlige politikere - både tidligere og nåværende - kaster den varme «bolig-poteten» mellom seg.

«Abnormt lave»

Han mener boligmarkedet i Sverige fungerer svært dårlig, og at den svenske økonomien er veldig sårbar for fallende boligpriser.

- Et prisfall kan raskt slå mot tilliten og det private forbruket som har vært lokomotivet i den svenske økonomien etter finanskrisen. Denne prosessen har vi sett i mange andre land. Skaden kan bli stor, spesielt fordi det ikke er så mye å gjøre med rentevåpenet, sier Heikensten i intervjuet med di.se.

Han kaller rentene i verden nå «abnormt lave».

- Det er en kunstig verden. Jo lenger den varer, desto større risiko for ukloke investeringer og på sikt en lavere økonomisk vekst. En del av dette kan være bobler av forskjellige slag i eiendelsmarkedene, sier han til avisen.

De viktigste delene av eiendelsmarkedet er bolig, aksjer og obligasjoner.

Selv om Heikensten venter at rentene sakte men sikkert vil begynne å krype oppover igjen, tror han det vil ta lang tid før normale rentenivåer igjen blir etablert.

 

Les også: Nedsyltet i gjeld

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.