Akkurat som i Norge er det mange eksperter som lenge har advart om at også boligprisene i Sverige er så høye at det kan ende med et brak.

Men så langt har advarslene prellet av på boligkjøperne.

Så sent som mandag denne uken advarte den britiske storbanken ifølge DI.se om at de svenske boligprisene peker mot en boble, og at et prisfall i et svenske boligmarkedet kan føre til en lavkonjunktur.

Som i en rekke land er det blant annet rekordlave renter som har bidratt til å skyve boligprisene til stadig høyere nivåer.

At stadig flere begynner å få «høydeskrekk» for svenske boligpriser er imidlertid forstålig når man ser hvor mye prisene har økt i enkelte områder. Aller mest har prisene steget i flere av ytterområdene til Stockholm. I flere områder har prisene hoppet langt over 40 prosent de to siste årene.

Ytterområdene til Stockholm øker mest

Aller mest har prisene økt i Skärholmen, men et prishopp på 84 prosent i snitt de to siste årene, skriver SVD.se. Skärholmen er ifølge Wikipedia et bydelsområde i Söderort i Stockholm med drøyt 31.000 innbyggere.

På de neste plassene følger Brännkyrka og Spånga–Kista der prisene har skutt i været med 46 prosent i samme periode.

– Det handler om at interessen hele tiden flyttes utover fra sentrum. Hvis man innser at det er for dyrt å for eksempel bo i Hammarbyhöjden, så kan man spare penger gjennom å reise ytterligere en tunnelbanestasjon og lete etter leiligheter der, sier administrerende direktør Pontus Kopparberg i eiendomsmeglerkjeden Bjurfors til SVD.se. Det er Bjurfors som har utført prisundersøkelsene i samarbeid med Booli og Svensk Mäklarstatistik.

De aller høyeste boligprisene i Sverige finner man fortsatt i de populære Stockholm-bydelene Östermalm, Gamla Stan og Vasastan med 88.000 svenske kroner per kvadratmeter i gjennomsnitt.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Dette er det eneste stedet hvor boligprisene steg

 
Ny landsomfattende rapport: Boligprisnedgang sist måned