Ligner på bobleøkonomien på slutten av 80-tallet og situasjonen i Spania, Portugal og Irland årene før finanskrisen i 2008.
Publisert:
Oppdatert:
Svensk økonomi har hatt mange gode år, men nå blinker varsellampene - noe de har gjort lenge, ifølge tre svenske økonomieksperter. Foto: Heiko Junge /
(Foto: NTB scanpix)
Mer...
Kombinasjonen av kostnader for alle flyktningene som kommer til Sverige, manglende integrering og finansielle ubalanser varsler en alvorlig og vanskelig situasjon for svensk økonomi når konjunkturene snur, skriver ekspertene Fredrik N.G. Andersson, Andreas Bergh og Anders Olshov. (Saken fortsetter under).
Bak den sterke veksten i Sverige skriver ekspertene at man finner en «ultralett» pengepolitikk med negativ rente som sammen med store offentlige utgiftsøkninger stimulerer vekst og sysselsetting. De tre mener imidlertid at de positive effektene av denne politikken trolig er midlertidige.
Økonomene peker blant annet på at de svenske husholdningenes gjeld har steget siden 2008, i motsetning til i mange andre land, og at den forventes å nå over 180 prosent av disponibel inntekt i løpet av kort tid - som er dobbelt så høyt som i 1995. Ved en renteoppgang risikerer mange husholdninger derfor å havne i store økonomiske problemer.
«Politikere, Riksbanken og Finansinspeksjonen har lukket øynene for problemene som har vokst seg stadig større. Varselsignalene har blinket lenge. Det har gått så langt at en kommende dyp krise virker ubehagelig sannsynlig. Med de rette tiltakene kan krisen mildnes, men neppe unnvikes helt. Det er på tide at de som treffer beslutninger løfter blikket og handler», avslutter Andersson, Bergh og Olshov sitt debattinnlegg.
Andersson er ifølge Dagens Industri dosent i nasjonaløkonomi ved økonomihøyskolen ved Universitetet i Lund og medlem av tenketanken Intelligence Watch økonomiske råd, Berg er velferdsforsker og har samme stilling som Andersson har i Lund, mens Olshov er sjef og grünnlegger av Intelligence Watch.
I Mercedes-AMG S 63 cabriolet får du en voldsom motor med voldsom lyd til en voldsom pris.
02:04
Publisert:
Trumps utenrikspolitikk: - America first
Donald Trump vil ruste opp de amerikanske væpnede styrkene om han blir president. De andre NATO-landene må betale sin del, hvis ikke må USA la disse landene forsvare seg selv, vi har ikke noe valg, gjentok Trump i en ventet tale om utenrikspolitikk.
02:06
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.