Mange ledige jobber og god lønn har lokket horder av svensker til Norge og Oslo for å jobbe de siste årene.

Totalt jobber det over 70.000 svensker i Norge, og titusenvis er registrert som jobbsøkere i den private jobbdatabasen Sverige-Norge.se.

Ikke uten grunn. Svenskene har nemlig vært etterspurt av norske arbeidsgivere. I en undersøkelse fra 2012 svarte 3 av 4 ledere at svensker har høyere arbeidsmoral enn nordmenn.

Men ikke alt er ikke fryd og gammen. Arbeidsinnvandringen fra Sverige har vist seg å føre til at norske ungdommer får problemer med å få seg deltids- og sommerjobber.

Når andelen svensk ungdom stiger med 1 prosentpoeng, faller andelen av norsk ungdom som er i jobb med et halvt prosentpoeng, ifølge undersøkelsen «Fortrenges norsk ungdom i arbeidsmarkedet?» skrevet av Camilla Sundt.

I tillegg har mange blitt utnyttet. Særlig unge svensker som får jobb i restaurantbransjen i Oslo.

Prøveansettelser uten lønn, ansettelsesforhold uten arbeidskontrakt, dårlige lønninger og ingen overtidsbetaling er eksempler på hva svensker som søker lykken i Norge kan utsettes for, sa Ida Tolgensbakk, doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Oslo, til den svenske radiostasjonen P4 Väst ifjor.

- Helt klart fra Sverige

Nå kan imidlertid festen være over for svensker på jobbjakt i Norge.

Dårligere tider i olje- og gassektoren gjør at norsk økonomi står overfor store omstillinger.

Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom hos Swedbank i Norge, sier til di.se. at nedgangen i olje- og gassindustrien fortsatt i liten grad har slått igjennom på arbeidsmarkedet, men at det bare er et tidsspørsmål.

Han mener nedgangen i energisektoren kommer til å drive opp arbeidsledigheten og gi en hardere konkurranse om jobbene.

- Alle undersøkelser viser en svak etterspørsel etter arbeidskraft. Svenske ungdommer som kommer til Norge i dag merker nok et mindre sug i det norske arbeidsmarkedet. Vi venter at det slår ut i mindre arbeidsinnvandring fra alle land og helt klart fra Sverige, sier Andreassen til avisen.

I tillegg konkurrerer de svenske jobbsøkerne ikke lenger bare med de norske, men i like stor grad med arbeidsinnvandrere fra Polen og Baltikum.

- Nå er det faktisk flere polakker i Norge enn svensker. Det har skjedd på veldig kort tid, sier Andreassen til di.se.

 

Les også: Forvalter: Gullperioden er over for Norge

- Det kan bli vanskelig for de nyutdannede å finne jobber  

  - 8 til 4-jobb langt inn i evigheten fristet ikke

Se video: Her flyr havørnen avgårde med fotografens kamerautstyr

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.