Sverige kan ikke lenger garantere at alle flyktningene som kommer til landet, får tak over hodet.

Det sier migrasjonsminister Morgan Johansson til pressen torsdag ettermiddag. Han påpeker at budskapet vil bidra til at færre kommer til Sverige for å søke asyl.

– De får avgjøre om de vil bli igjen i Tyskland, der de faktisk har en bolig, eller ta seg videre til Sverige. Jeg håper det kan få en dempende effekt, sier Johansson.

Noen timer før Johanssons uttalelse falt hadde det svenske Migrationsverket gått ut med et nødrop til landets kommuner om at det raskt trengs 20.000 korttidsplasser, for eksempel i idrettshaller.

De siste dagene har det kommet 1.500 asylsøkere til Sverige daglig. Tegn tyder på at dagsrekorden på nesten 1.800 fra tidligere i høst kan slås i løpet av kort tid.

Svenske myndigheter advarte tidligere i høst om en akutt bosituasjon for asylsøkere i landet. Onsdag ba regjeringen EU om å fordele til andre land noen av de mange asylsøkerne som kommer til Sverige.

Reiser fra tyske telt

En årsak til at flyktningstrømmen nå tiltar, er at mottaksforholdene i Tyskland forverres. Det bor nå 40.000 mennesker i telt i landet. Ifølge Migrationsverkets opplysninger er det nå rundt 5.000 personer i Nord-Tyskland som ønsker å reise til Sverige. Mange tar ferja fra Rostock til Trelleborg.

Natt til torsdag var situasjonen så vanskelig at det så ut til at 50 asylsøkere måtte sove i resepsjonen til Migrationsverkets hovedkontor i Norrköping.

Prognose

Sverige har flere ganger etterlyst solidaritet mellom EU-landene i håndteringen av Europas flyktningkrise. Landet mottar svært mange asylsøknader og tror tallet vil ende på mellom 140.000 og 190.000 i år, en femdel av dem enslige mindreårige. Neste år lyder anslaget på inntil 170.000.

Til sammenligning lyder det norske anslaget på 33.000 asylsøkere i år

EU-kommisjonen kunngjorde torsdag en ny prognose for flyktningsituasjonen. Kommisjonen antar at situasjonen med store ankomsttall vil fortsette med en topp neste år, med rundt 1,5 millioner migranter og asylsøkere til EU. Det ventes imidlertid en «gradvis normalisering» fra 2017.

Les også: Siktet for kjøp Wikipedia-avskrift

- Det er jo dramatisk

Søtt, gammelt og legendarisk

 

Se også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Ville statsministeren satt seg inn i en Uber-drosje?

Ville statsministeren satt seg inn i en Uber-drosje?
Statsminister Erna Solberg mener den nye delingsøkonomien er "spennende"
02:46
Publisert: