Flere økonomer venter et svensk rentekutt i desember som følge av lav inflasjon og utsikter for en styrket svensk krone.

Tall torsdag viste at konsumprisindeksen var opp kun 0,1 prosent på et år. Analysehuset Capital Economics mener at den veldig lave inflasjonen i Sverige indikerer at den svenske sentralbanken Riksbanken kan bli nødt til å sette ned renten ytterligere på rentemøtet neste måned. De venter et styringsrentekutt på 0,15 prosentpoeng til -0,5 prosent.

Nordea venter også et rentekutt, og tipper at den underliggende inflasjonen vil holde seg under Riksbankens forventninger for resten av året.

De tror imidlertid utsiktene for svenskekronen er enda viktigere for Riksbanken fremover. Det ventes nemlig å komme ytterligere pengepolitiske tiltak fra Den europeiske sentralbanken i desember, noe både Nordea og Capital Economics tror kan styrke kronen.

«Riksbanken har allerede uttrykt bekymring for at en sterk oppgang for kronen kan kvele den begynnende oppgangen i inflasjon», skriver Capital Economics.

Renten på tiårige svenske statsobligasjoner var imidlertid opp 9,3 basispunkter torsdag til 0,878 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Opec-produksjonen falt noe i oktober

Norges Bank: To forhold kan forsterke tilbakeslaget i norsk økonomi

Draghi: Nedsiderisikoen for økonomien er «godt synlig»

Se DNTV: - Jeg lever av tillit

- Jeg lever av tillit
Jo Lunder er kristisk til Økokrim
01:06
Publisert: