Like før helgen ble det kjent at sønnen Peter "Poker" Wallenberg (55) har overtatt styrelederrollen i Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. Han får dermed den viktigste rollen i Wallenberg-dynastiet, som er en av Sveriges mektigste familier. Wallenberg kontrollerer eiendeler for over 90 milliarder kroner gjennom en håndfull stiftelser, der Knut och Alice Wallenbergs stiftelse er den klart største stiftelsen.

Mandag sovnet faren Peter Wallenberg sr inn i sitt hjem i Stockholm, 88 år gammel. Det kommer frem av en uttaleselse fra familien.

Peter sr, også omtalt som "Pirre", har vært aktiv i Wallenberg-stiftelsene siden 1972 og har vært styreleder i Knut och Alice Wallenbergs stiftelse i over 32 år. Peter sr overtok da faren Marcus døde i 1982.

Femte generasjon

Peter "Poker" Wallenberg jr kommenterte fredag farens beslutning i avisen Dagens industri.

- Han har valgt å overlate den tyngste av stiftelsene til femte generasjon. Det absolutt viktigste er å fortsette å være langsiktige og aktive eiere, sa Peter jr.

Få dager senere ble det altså kjent at faren er gått bort.

Peter "Poker" Wallenberg jr blir det nye overhovet i familien sammen med broren Jacob og fetteren Marcus Wallenberg.

Faren alltid aktiv

I et intervju med DN nyttårsaften sa Peter jr at faren involverte seg i virksomheten inntil det siste.

- Han har gjort familien mer åpen og er fortsatt veldig engasjert, sa Peter jr om faren.

- Far sa til meg at jeg aldri kom til å gjøre en god jobb om jeg ikke syntes arbeidet var morsomt. Men han sa at beslutningene måtte jeg ta selv og stå for dem, sa han.

Peter Wallenberg jr har jobbet 30 år i servicebransjen og 15 av dem som leder for familiens femsterjerners hotell i Stockholm, Grand Hotel. For åtte år siden begynte han å engasjere seg i familiens stiftelser.

Peter Wallenberg jr og kona, sykepleieren Klara Sydhoff, har en datter på snart tre år.

– Jeg tror jeg er en bedre far i dag enn jeg ville ha vært for 20 år siden, sa han til DN ved nyttår.

– Hvorfor det?

– Jeg var for lojal til arbeidet og ville ikke ha satt av nok tid til å være pappa. Nå kommer jeg hjem til middag. Det er fantastisk å få gjøre det nå, sier han.

Les DNs store nyttårsintervju med Peter Wallenberg jr: Rebellen som arvet dynastiet dnPlus (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.