Stefan Löfvens rødgrønne regjering har ikke nødvendig støtte, og statsminister Stefan Löfven utlyser nå nyvalg.

Det kom som følge av at regjeringens budsjettforslag ble nedstemt i Riksdagen onsdag ettermiddag.

Like etter holdt Stefan Löfven en pressekonferanse der han erklærte at han utlyser nyvalg i Sverige 22. mars 2015.

Löfven har vært statsminister i Sverige siden 3. oktober.

- Dette savner motstykke i Sveriges politiske historie, sa Löfven under pressekonferansen, ifølge di.se.

At regjeringens forslag til statsbudsjett blir nedstemt i Riksdagen, har aldri skjedd før i moderne tid i Sverige. For første gang siden 1958 skrives det ut nyvalg.

Fikk ikke støtte

Sverigedemokraterna satte regjeringen i spill da de tirsdag kunngjorde at de ville stemme mot den rødgrønne regjeringens budsjettforslag under avstemningen onsdag ettermiddag.

Löfven lyktes ikke med sitt forsøk på å få støtte fra den borgerlige Alliansen, og måtte dermed se budsjettet blir nedstemt med 153 mot 182 stemmer.

– Vi har en ny politisk situasjon i Sverige. Det er ikke som før valget. Det er et nytt politisk landskap, sa statsministeren.

Han gikk hardt ut mot de borgerlige partiene og Sverigedemokraterna, som han mener har tvunget fram en politisk krise i landet.

– Jeg har hele tiden tatt ansvar, og jeg vil fortsette å ta ansvar for vårt land. Men jeg vil ikke stilltiende akseptere det som nå skjer på høyresiden: på den ene siden fire borgerlige partier som ikke står ved sitt løfte om å la den største blokken få regjere, og på den andre siden at Sverigedemokraterna får avgjørende innflytelse i svensk politikk, sa Löfven.

- Alliansen har danset etter Sverigedemokraternas pipe. De lar nå SD diktere vilkårene i svensk politikk, sa Löfven, ifølge NTB.

Ifølge di.se kalte Löfven Sverigedemokraterna for useriøse ettersom de idag stemte på et budsjett som de ikke stiller seg bak.

- Det er det mest ansvarsløse vi har sett i moderne svensk politisk historie, sa Löfven.

Tar kampen mot Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna har bare 13 prosent av stemmene bak seg, understreket Löfven.

- Nå har vi fått en situasjon der de fire borgerlige sier at de kan tenke seg å regjere sammen med Sverigedemokraterna. Det var ikke det løftet de ga til sine velgere. Og Sverigedemokraterna har tidligere ikke vært i nærheten av å si at de vil felle enhver regjering som ikke gjør som de sier, hevder Löfven.

Löfven understreket at han flere ganger har strukket ut en hånd til Alliansen, men har fått avslatg. Han sa også at Socialdemokraterna og Miljöpartiet de Gröna kommer til å stillet til valg som to ulike partier, men med flere felles aktiviteter.

Miljöpartiets leder Gustav Fridolin stod ved Löfvens side under pressekonferansen.

- Vi tar kampen mot Sverigedemokraternas vurderinger, og vi kommer ikke til å la et fremmedfiendtlig parti få diktere vilkårene, sa Fridolin, mens Löfven stemte i.

– Jeg vil ikke akseptere at Sverigedemokraterna får avgjørende innflytelse og diktere vilkårene i svensk politikk. Det er utelukket, sier han.

Hadde to alternativer

Dette var Löfvens alternativer, ifølge NTB:

  • Statsminister Stefan Löfven utlyser nyvalg, men må i så fall vente til 29. desember siden riksdagen må ha sittet i tre måneder før et nyvalg lyses ut. Valget må holdes innen tre måneder, det vil si senest 29. mars.
     
  • Regjeringen går av. Riksdagens leder tar en runde på hvem som kan overta. Löfven blir gjeninnsatt som statsminister ettersom det ikke finnes andre mulige kandidater, men trolig uten Miljöpartiet som regjeringspartner.

Löfven valgte altså nyvalg.

Les også: - Jeg blir overrasket hvis vi ikke får vekst i boligprisene til neste år

Vil ikke ha oljefondet ut av kullinvesteringer (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.