Riksbanken har kuttet renten med 0,15 prosentpoeng til minus 0,25 prosent på et ekstraordinært rentemøte onsdag ettermiddag, varsler den svenske sentralbanken i en melding onsdag.

Renten ventes ligge på minus 0,25 prosent frem til andre halvår 2016. Sentralbanken innførte negativ rente på det ordinære rentemøtet 12. februar i år.

Sentralbanken varsler onsdag at den vil gjøre oppkjøp av statsobligasjoner for ytterligere 30 milliarder svenske kroner. Sentralbanken startet med oppkjøp av statsobligasjoner for 10 milliarder svenske kroner etter rentemøtet i februar.

Kjøpet av statsobligasjoner innledes den 26. mars og ventes sluttføres i begynnelsen av mai 2015. Kjøpet er en økning av de kjøp som ble gjort i februar og mars.

Vil ha opp inflasjonen

Sentralbanken peker på at det først og fremst er hensynet til inflasjonen som gjør at den nå iverksetter nye og ekstraordinære tiltak.

- Usikkerheten om konjunkturutviklingen i omverdenen og effektene av oljeprisen er fremdeles stor. De siste ukene har bevegelsene i rente- og valutamarkedene vært store. Kronen er blitt styrket en hel del, først og fremst mot euroen, noe som delvis henger sammen med at den europeiske sentralbanken har innledet store oppkjøp, skriver sentralbanken i en pressemelding.

- Dersom kronen fortsetter å styrkes vil det kunne bryte den begynnende oppgangen i inflasjonen slik at den ikke stiger raskt nok. En lav inflasjon over et ennå lengre tidsrom øker risikoen for at de langsiktige inflasjonsforventningene synker og at inflasjonsmålets rolle som anker for pris- og lønnsdannelsen svekkes, skriver sentralbanken.

Sentralbanken sier at den står klar med ytterligere tiltak, dersom tiltakene som nå er innført skulle vise seg å ikke være tilstrekkelige.

- Det kan for eksempel handle om intervensjoner i valutamarkedet eller kjøp av andre typer verdipapir, skriver Riksbanken i meldingen.

Kraftig svekkelse av kronen

Svenskekronen ble umiddelbart svekket rundt 15 øre mot euro på meldingen. En euro koster i skrivende stund 9,29 svenske kroner, mens den før meldingen ble handlet til rundt 9,17 svenske kroner.

I valutamarkedet svekkes svenskekronen også markert mot den norske. 100 svenske kroner koster i skrivende stundt 95,17 norske, mens prisen før kuttet var 96,40 kroner.

Les også:

- De er villige til å gå ekstremt langt  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.