Sveriges sentralbank Riksbanken kutter reporenten til minus 0,5 prosent fra tidligere minus 0,35 prosent.

Det opplyser sentralbanken torsdag.

Ifølge estimater innhentet av Bloomberg News var det ventet et rentekutt til  minus 0,45 prosent.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.
Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

- Rart

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets mener det Riksbanken gjør er merkelig.

- Det er veldig rart. Det må jeg si. Det er en økonomi som går veldig bra. Det er vekst og arbeidsledigheten faller. Det er mange argumenter for ikke å senke renten, sier han til DN om avgjørelsen.

Sverige er et av de vestlige landene med høyest BNP-vekst. Bare Irland ligger høyere, påpeker analytiker Magne Østnor i DNB i morgenrapporten torsdag.

- Både boligprisveksten og gjeldsveksten er faretruende høy. Men inflasjonen er lav, og lavere enn Riksbanken så for seg i desember, skriver Aamdal.

Global uro

At inflasjonen er lav, har ingenting å gjøre med Sveriges økonomi. Derimot er det internasjonal forhold som spiller inn, forklarer Bruce.

- Men vi må verne om troverdigheten til inflasjonsmålet, så dette er en sentralbank som er ekstremt opptatt av inflasjonsmålet og - etter min mening ser lite på økonomien og situasjonen i svensk økonomi som ikke trenger ytterligere negative renter, sier Bruce.

Formålet til Riksbanken er å holde svenskekronen så svak som mulig i et forsøk på å få opp inflasjonen.

I analysesjefens øyne er imidlertid Sverige et av landene i verden som ikke trenger en svakere valuta nå.

- Kanskje hadde de istedet tålt en sterkere valuta. Det går så bra der, at det ikke er noe problem, mener han.

Press på Norges Bank

Den svenske rentebesltningen legger ytterligere press på den norske sentralbanken, ifølge Bruce.

Dette fordi lavere renter ute fører til at norske kroner kan bli sterkere - dersom ikke Norges Bank også kutter styringsrenten.

- I en verden hvor landene rundt oss har nullrenter eller negative renter, hvorav Sverige og euroland er de viktigste for Norge, er det klart at det gjør det vanskeligere for Norge å ha positive renter, sier han.

Riksbankens avgjørelse svekket den norske kronen mot både dollar og euro. I skrivende stund må du ut med 8,57 kroner for en amerikansk dollar, mens en euro nå koster 9,70 kroner.

 

Les også: Oljegigant med milliardnedskrivning

Smell som ventet fra Norwegian

Skattesmell med aksjefond

 

Se DNtv:

Støre: - Det har skjedd noe med tilliten:

Støre: - Det har skjedd noe med tilliten
Regjeringen har forvaltet den tilliten den hadde de siste seks ukene dårlig, sa Støre onsdag ettermiddag, etter at Venstre tidligere på dagen sa nei til innvandringsminister Sylvi Listhaugs (Frp) innstrammingsforslag i asylpolitikken.
01:43
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.