Riksbanken har besluttet å senke styringsrenten med 0,1 prosentpoeng til -0,1 prosent, melder den svenske sentralbanken i en pressemelding torsdag.

Det var ventet at renten ville bli holdt uendret på møtet, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News.

Sentralbanken har også besluttet å kjøpe statsobligasjoner for 10 milliarder kroner og varsler at den har beredskap til å kjøpe mer. Målet med kjøpene er å presse også de lange rentene nedover. Økt etterspørsel etter statsobligasjoner fører til at prisen på obligasjonene stiger og at renten dermed faller.

Riksbanken vil kjøpe obligasjoner med et til fem års løpetid, opplyser den.

Frykter for lav inflasjon

Sentralbanken begrunner den ekspansive pengepoilitikken med risikoen for at inflasjonen blir liggende for lav for lenge.

«Det er tegn til at den underliggende inflasjonen har bunnet ut, men omverdenen er nå mer usikker og det øker risikoen for at inflasjonen ikke stiger raskt nok. Riksbankens ledelse har derfor besluttet å gjøre pengepolitikken mer ekspansiv gjennom å senke reporenten med 0,1 prosentenhet til - 0,1 prosent og justere rentebanen noe ned», skriver Riksbanken i en pressemelding tordsag.

Sentralbanken har et mål om at inflasjonen, målt ved konsumprisindeksen, skal være nær to prosent. I pressemeldingen skriver sentralbanken at renten vil holdes på minus 0,1 prosent frem til inflasjonen, målt ved konsumprisindeksen KPIF, er nær to prosent.

Først i andre halvdel av 2016 vil det være aktuelt å heve renten, opplyser sentralbanken.

Billigere svenskekrone

Markedsreaksjonene har ikke latt vente på seg etter kuttet. Svenske kroner er blitt markert billigere målt mot norske. 100 svenske kroner koster i skrivende 89,85 kroner, mens man før kuttet ble kjent måtte ut med 91,10 kroner.

Svenskekronen svekkes også betydelig mot euro. Mens en euro kostet rundt 9,48 kroner før rentebeskjeden kom, må man nå ut med 9,65 svenske kroner for en euro. Dette er det svakeste nivået for svenskekronen mot euro siden juni 2010.

Les også:

Derfor ser de ingen gresk løsning i februar

Asia i dag: USA og Kina barker sammen  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.