Tirsdag formiddag kommer den første av en rekke rentebeslutninger denne uken.

Rentebeskjeden fra den svenske sentralbanken Riksbanken kommer klokken 09.30. Den svenske renten, som allerede er på rekordlave minus 0,35 prosent, og kan bli senket ytterligere.

- Vi regner med at Riksbanken slår til med ytterligere en nedsettelse av renten til minus 0,45 prosent, skriver Richard Falkenhäll i morgenrapporten fra det svenske meglerhuset SEB tirsdag.

Kjøper statsgjeld

I tillegg til rekordlav minusrente gjennomfører den svenske riksbanken såkalte kvantitative lettelser. Banken kjøper hver måned statsobligasjoner i markedet med nyopprettede penger. Målet er å presse ned rentenivået også på lengre lån.

På det forrige rentemøtet i oktober ble renten holdt uendret, men banken varslet at obligasjonskjøpene ville bli utvidet slik at de tilsammen når 200 milliarder svenske kroner innen sommeren neste år.

- Uansett utfall er dagens pengepolitiske beskjed fra Riksbanken ikke en enkel beslutning. Etter beskjeden i oktober om at obligasjonskjøpene fortsetter i ytterligere seks måneder er utfallet av dagens møte langt fra gitt, mener Falkenhäll.

Lav inflasjon

Svensk økonomi opplever for tiden god vekst. Riksbanken store bekymring er imidlertid en vedvarende lav inflasjon. Lav oljepris og en sterk svensk krone kan føre til at inflasjonen holder seg på svært lave nivåer lengre enn sentralbanken til nå har sett for seg. Dette taler for ytterligere rentekutt, mener SEB.

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets mener på sin side at det er fire grunner til at Riksbanken ikke kutter eller kommer med andre tiltak tirsdag.

- For det første har en nesten sikker renteøkning fra Fed på onsdag og ECB’s mindre enn ventede lettelsespakke tatt bort noe av appresieringspresset mot svenskekronen (at den styrkes journ.anm.). For det andre har utviklingen i svensk økonomi vært bedre enn ventet, med en vekst i tredje kvartal nesten oppe i 4 prosent. For det tredje vil flyktningestrømmen innebære en mer ekspansiv finanspolitikk og dermed større offentlige utgifter enn lagt til grunn av Riksbanken, skriver Olsen i morgenrapporten fra meglerhuset tirsdag.

Senere denne uken kommer ytterligere tre rentebeslutninger:

  • Onsdag: USA
  • Torsdag: Norge
  • Fredag: Japan

Les også:

Les også:

– Blir enda tøffere neste år

Lager minihotell med Airbnb

Se også:

45 sivile drept i angrep nær Damaskus:

45 sivile drept i angrep nær Damaskus
Disse bildene viser ødeleggelsene i Douma, en av flere opprørskontrollerte byer i nærheten av Syrias hovedstad Damaskus som ble angrepet søndag. Den syriske hæren skjøt raketter mot Douma, mens uidentifiserte fly slapp bomber over byen.
00:32
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.