Den tilspissede diplomatiske situasjonen mellom de to landene kommer etter at Sverige avviklet en omstridt våpenavtale med Saudi-Arabia, og utenriksminister Margot Wallström kritiserte landet for brudd på menneskerettighetene.

Saudi-Arabia nektet tirsdag Wallström å tale under et møte i Den arabiske liga i Kairo.

Wallströms kritikk var «skadelig for kongeriket» og er «en åpenbar innblanding i indre anliggende, noe som ikke er tillat etter internasjonale avtaler», sier det saudiarabiske utenriksdepartementet onsdag.

Ambassadør tilbakekalt

Ambassadør Saad bin Ibrahim Al-Brahim ble derfor kalt hjem fra Stockholm tirsdag.

Wallström sier til nyhetsbyrået TT at Sverige håper ambassadøren snart kommer tilbake. Hun understreker også at svenskene verdsetter sitt forhold til Saudi-Arabia høyt.

Svenske næringslivsledere frykter nå for hvordan konflikten vil påvirke de sivile handelsforbindelsene mellom landene.

– Vi kan ikke vite hvordan Saudi-Arabia og kongen der reagerer på dette. Det vil tiden vise. Det er et argument som drøftes i våre diskusjoner i regjeringen. Det vektes alltid opp mot behovet for å stå opp for og beskytte menneskerettighetene og våre idealer, sier Wallström.

Fikk ikke tale

Tirsdag skulle Sveriges utenriksminister egentlig ha talt som hedersgjest ved Den arabiske ligas utenriksministermøte i Kairo.

Talen ble imidlertid avlyst etter protester fra Saudi-Arabia, som misliker Sveriges kritikk av menneskerettighetssituasjonen i landet.

– Den forklaringen jeg har fått, er at den oppmerksomhet Sverige vier situasjonen for demokrati og menneskerettigheter er grunnen til at de ikke vil at jeg skal tale, sa Wallström til TT tirsdag.

Avviklet våpenavtale

Senere på dagen opplyste forsvarsminister Peter Hulqvist at Sverige ikke vil forlenge en avtale om våpenleveranser til Saudi-Arabia.

– Det var en korrekt og god avgjørelse vi tok om avtalen. Jeg føler også at jeg har det svenske folket i ryggen når jeg snakker om demokrati og menneskerettigheter, sier Wallström onsdag.

Sveriges statsminister Stefan Löfven har sagt at han fortsatt vil samarbeide med Saudi-Arabia til tross for at Wallströms tale ble avlyst.

Les også:
Ett rom på Frogner = to millioner kroner
Millionær uten en tråd
Denne kommer til å bestemme renten din (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.