Trolig får ingen av de to store blokkene flertall.

Polsk riksdag betegner en kaotisk og støyende forsamling hvor det er tilnærmet umulig å fatte vedtak. At det blir så ille i Sverige, skal mye til. Men valget 14. september kan føre til en uvanlig uoversiktlig situasjon i svensk politikk.

En viktig grunn til det er at de to store folkepartiene, nemlig Socialdemokraterna og Moderaterna, begge trolig vil gjøre det dårlig. Mange velgere ser ut til å forsvinne til mindre nisjepartier som Feministiskt Initiativ, Sverigedemokraterna og Miljöpartiet.

- Det er en politisering langs flere dimensjoner, sier statsviter Jonas Hinnfors ved Göteborgs universitet til NTB.

Både grønne, alternative og mer autoritære og nasjonalistiske strømninger fanges opp av disse enkeltpartiene. Det suger velgere fra de to store, påpeker han.

De rødgrønne foran

Men selv om mye er uklart, tyder stadig mer på at den borgerlige alliansen til statsminister Fredrik Reinfeldt ikke får fornyet tillit.

På en fersk måling lørdag fikk alliansen støtte fra 37,7 prosent, mot 46,7 for de rødgrønne. Et gjennomsnitt av flere målinger utarbeidet av nyhetsbyrået TT, viser 47,7 mot 37,3 i de rødgrønnes favør.

De rødgrønne partiene - Socialdemokraterna, Vänsterpartiet og Miljöpartiet - klamrer seg til håpet om at de samlet får over 50 prosent av stemmene og kan avgjøre regjeringsspørsmålet seg imellom.

- Ikke støtteparti

Både Reinfeldts Moderaterna, norske Høyres søsterparti, og hans koalisjonspartnere Centerpartiet, liberale Folkpartiet og Kristdemokraterna sliter i motvind.

Hvis de rødgrønne vinner, vil Socialdemokraterna kanskje danne regjering sammen med Miljöpartiet, med støtte fra norske SVs søsterparti Vänsterpartiet i Riksdagen.

- Jeg tror ikke Vänsterpartiet kommer til å bli invitert inn, fordi det vil bli et vanskelig samarbeid på en rekke områder, sier Hinnfors.

- Der Socialdemokraterna står for en pragmatisk og kompromissorientert politikk, står Vänsterpartiet for en mye tydeligere profilering.

Vänsterpartiets harde holdning mot at det skal være mulig å tjene penger på velferdstjenester, skaper distanse til de andre rødgrønne partiene.

- Det er selvsagt at om man vil ha vår innflytelse i Riksdagen, må man nesten forhandle med oss. Vi må ha makt og innflytelse over politikken. Vi er ikke noe støtteparti, sier Vänsterpartiets leder Jonas Sjöstedt til SVT.

Mange faktorer

En rekke andre faktorer kompliserer bildet ytterligere.

For både de rødgrønne og alliansen er det uaktuelt å gjøre seg avhengig av de innvandringskritiske og omstridte Sverigedemokraternas støtte. Men partiet har i dag en gunstig vippeposisjon i Riksdagen og ser ut til å bli kraftig styrket i høstens valg.

Samtidig ligger likestillingspartiet Feministiskt Initiativ og vaker rundt sperregrensen på 4 prosent. Partiet har lovt å støtte en rødgrønn regjering om det blir valgt inn i Riksdagen.

I tillegg har Socialdemokraternas leder Stefan Löfven åpent kurtisert alliansepartiene Folkpartiet og Centerpartiet i håp om et samarbeid fra sak til sak etter valget. De to har imidlertid foreløpig blankt avvist et slikt blokkoverskridende samarbeid, men dette kan endre seg etter valget.

Reinfeldt synes også å ha gått noe tilbake på sitt løfte om å slippe til Löfven dersom de rødgrønne samlet blir større enn alliansen samlet. De øvrige borgerlige partiene har imidlertid sagt at det blir et skifte hvis det skjer.

Det kan også skape store problemer for Reinfeldt hvis noen av hans partnere faller under sperregrensen, noe særlig Kristdemokraterna risikerer. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.