Den innledende etterforskningen er beordret av førstestatsadvokat Alf Johansson ved svensk Økokrim, Riksenheten mot korruption.

Etterforskningen skal gi svar på om det har skjedd noe ulovlig i forbindelse med Wallströms husleiekontrakt med Kommunal. Svensk Økokrim har dessuten mottatt anmeldelser fra allmennheten, opplyser Johansson i en pressemelding.

– Ryggmargsfølelse

– Først skal jeg utrede om det er begått lovbrudd, og i den forbindelse om det også finnes noen som kan anses å være mistenkt, sier han til TT.

I pressemeldingen opplyser svenske Økokrim at innledende etterforskning er et skritt man går til når det er «grunnlag for å anta» at det har blitt begått lovbrudd. Dette er den laveste graden av mistanke som trengs for å starte etterforskning.

– Det handler om en ryggmargsfølelse, og det krever ikke særlig mye, sier Johansson.

Han ønsker ikke å si noe om hvor lang tid etterforskningen vil ta.

Knyttet til posten

Wallströms leilighetskontrakt ble undertegnet 18. april i fjor. Wallström tiltrådte som utenriksminister 3. oktober året før.

Leiligheten hun ble tildelt, er direkte tilknyttet posten som utenriksminister, ifølge TT som har fått sett kontrakten.

– Jeg ønsker etterforskningen velkommen. Jeg har ingenting å skjule, og det er bra at det blir avklart. Jeg fortsetter å utøve min jobb, sier Wallström i en kort skriftlig uttalelse.

Ingen i Kommunals ledelse ønsker å svare på spørsmål om saken, men har utarbeidet en kort uttalelse:

– Kommunal ønsker den innledende etterforskningen velkommen og kommer til å bistå fullt ut. For øvrig vil ikke Kommunal kommentere saken ytterligere siden den nå er under etterforskning, opplyser forbundet.

Bare midlertidig

Wallström mener avtalen om å leie leiligheten bare var midlertidig.

– Det er en midlertidig avtale og det har vært mitt ønske fra starten. Jeg har aldri vært ute etter å få bo i en av deres leiligheter på ubestemt tid, sier Wallström.

Kommunal er Sveriges største fagforbund og eier flere leiligheter sentralt i Stockholm. Det er lang ventetid på leilighetene, og Wallström beskyldes for å ha fått gå foran i køen. Selv hevder hun at hun hadde fått oppgitt feilaktige opplysninger fra Kommunal. Kommunal benekter at hun har fått gå foran i køen.

– Neppe siktelse

I henhold til svensk lov finnes det ingen krav om at en statsråd må gå av for å kunne bli etterforsket. Det finnes heller ingen tidligere praksis på dette området, forklarer grunnlovsekspert Magnus Isberg.

– Det handler om lovbrudd begått i tjenesten og dette ligger på siden av det. Innledende etterforskning er ikke så veldig alvorlig, selv om det naturligvis ikke er så bra for statsråden. Men jeg har vansker med å tro at det skal lede fram til en siktelse, sier Isberg.

Les også: Asia i dag: Det magiske tallet er 6,9

- Når vi får vendepunktet, kan vi få store bevegelser i kronen

Frykter oljeprisen kan nå 25 dollar  

Se DNtv: Dette skal du se etter på visning

Tips til hva du skal se etter på visningen
Dette må du se sjekke før du bestemmer deg for å by på en bolig
02:41
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.