Pinsen står for døren og de fleste i Norge kan glede seg over langhelg frem til tirsdag.

Men slik er det ikke i Sverige.

Der forsvant 2. pinsedag som offisiell helligdag i 2005 da den ble erstattet som fridag med Sveriges nasjonaldag som er 6. juni.

Men siden 2. pinsedag alltid faller på en mandag, mens 6. juni i enkelte år, som i år, faller på lørdag eller søndag da de fleste uansett ikke skulle jobbet, forhandlet mange fagforbund frem en avtale om kompensasjon, skriver dn.se. For de fleste betyr kompensasjonen en ekstra fridag, men det ble også forhandlet frem mange andre løsninger.

Denne fridagen som mange har i sine avtaler er det imidlertid mange arbeidstagere som ikke kjenner til. Ja den er ifølge avisen så ukjent at til og med fagforeningene må studere avtalen nøye for å vite hvem som har rett til fridagen.

- Man kan lure på det, vi får jo spørsmål om det, sier tillitsvalgt Jan Jangsäter hos det svenske fagforbundet Unionen.

Sendte nyhetsbrev

Fagforbundet Unioen har sendt ut et nyhetsbrev og gjort særskilt oppmerksom på kompensasjonen for at najonaldagen i år faller på en lørdag.

For medlemmene i Unionen finnes det flere ulike løsninger. Noen får noen timer som overføres til en «timebank» som kan benyttes til avspasering, mens andre har avtale om at man får fri halve fredagen før pinse. Noen kan spare fridagen, mens andre må ta fridagen i forbindelse med nasjonaldagen.

Enkelte fagforbund tillot også at man lokalt kunne forhandle bort den sentralt avtalte kompensasjonen om fri for i stedet å kunne få noe annet. Atter andre har ikke rett til noen kompensasjon i det hele tatt.

Også i Norge har det vært snakk om å fjerne enkelte av de «røde» dagene på kalenderen. Særlig Kristi Himmelfartsdag har vært nevnt i den sammenheng, blant annet på grunn av at næringslivet taper på den inneklemte fredagen dagen etter. Underøkelser viste at bare litt over halvparten av arbeidstagerne i Norge var på jobb dagen etter Kristi Himmelfartsdag i år.

Hvis Norge skulle gjøre som Sverige og fjerne en helligdag i bytte med noe annet, så er det å håpe at blir inngått avtaler som er lettere å forholde seg til.

 

Les også: Tre av fem planlegger Norges-ferie

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.