– Ofrene blir eldre, og vi ser også at flere godt voksne menn nå lures, sier Anne Dybo i Økokrim til VG. Hun har arbeidet med såkalte Nigeria-svindler de siste 20 årene.

Tallene viser at 209 nordmenn sendte hele 280 millioner kroner fra sine kontoer til bedragere i løpet av fjoråret. Det eldste offeret er en mann på 92 år. Pengesummen har dermed økt med over 33 prosent fra året før, da 173 nordmenn sendte 210 millioner til det de trodde var deres nettkjærester.

I fjor ble to nordmenn alene svindlet for 19 millioner hver. Dybo sier at de fleste ofrene blir lurt til å betale mellom to og tre millioner kroner.

Hvitvasking

Økokrim er mest bekymret for den økende trenden hvor ofrene for datingsvindel også lures inn i kriminelle handlinger i form av hvitvasking av penger ved å stille bankkontoen sin til disposisjon.

– Det er flere slike saker som er under etterforskning nå, men det finnes ikke mye rettspraksis på området. Det har sittet langt inne hos politiet å gjøre noe med det, fordi pengemuldyrene ofte er ofre selv. Til nå har vi gitt dem en advarsel om at det er ulovlig, og hvis de likevel fortsetter, kan de nå bli straffeforfulgt, sier Dybo.

Både politiet og Økokrim varsler økt straffeforfølgning av lurte nordmenn som bidrar til hvitvasking av svindelpenger. (©NTB)

Les også:

– Ja, det var faktisk drømmejobben

- Når middelaldrende, godt overvektige mannfolk setter seg på en sykkel som ikke skal veie noe, blir det litt komisk

Trump angrer ufin Twitter-melding

 

Se på DNtv:

Dette er vårens sykkeltrender
Her er sesongens nyheter på terreng og landevei.
03:11
Publisert:

 

Hør DNS podkast:

http://www.dn.no/nyheter/finans/2016/03/18/1122/Podcast/dnpodcast-finansredaksjonen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.