Innkjøp av svin til norske fengsler og barnehager er på retur. Det er ingenting å hisse seg opp over, slik landbruksministeren gjorde i NRK Dagsnytt igår. Det finnes flust av gode alternative proteinkilder som kan erstatte syltelabbene, medisterkakene og kotelettene. Noen av dem er til og med bedre og sunnere.

En av overraskelsene i den blåblå statsrådkabalen var innplasseringen av Fremskrittspartiets Sylvi Listhaug som landbruksminister. Bøndene fremsto som mildest talt skeptiske. Listhaug har imidlertid i likhet med andre Frp-kolleger i regjering fått en krasjinnføring i hvor mye lettere det er å ta kål på samfunnssystemer utenfor en regjering, enn innenfor. På utsiden står markedsliberalistiske partifeller utålmodige etter kutt i landbrukssubsidier og ostetoll. Krysspresset er betydelig.

Igår fant Listhaug en sak egnet til å appellere både til forurettede matprodusenter og skuffede Frp-ere på en gang. «Vi kan ikke slutte å servere svin fordi det har flyttet muslimer til Norge», sa matministeren.

Sild og poteter var en norsk slager i mange tiår. Lever og lungemos likeså. Rettene ga mye næring for pengene. Så har ting endret seg. Vi er blitt rikere og har fått åpnere grenser. Vi har fått pizza og pasta og taco og sushi. Ikke så veldig skummelt, men veldig godt.

Ifølge fengselsansatte NRK intervjuer har det ikke kommet klager på den svinefattige menyen fra grisespisende innsatte. Det er pragmatikk som ligger bak. Å servere noe alle kan spise og liker, sparer tid og penger.

Listhaugs utspill oser av ønsket om å servere et symbolsk svinekjøttben til partifeller som lengter tilbake til tiden da Frp spilte rollen som høyrøstet innvandringsskeptiker. Den plutselige viljen både til å detaljstyre innkjøpere og ta til orde for dobbeltarbeid i offentlige storkjøkken, er også påfallende. Den kler regjeringspartiet Frp dårlig.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.