Triatlet John Bratås Hurry har sverget til personlig trener i svømmebasseng i to år.
Han er ansatt som fysioterapeut ved Nimi og ble hektet på triatlon for tre år siden.
- Den største bøygen var svømming, men det kommer seg gradvis. Man kan aldri bli god nok på svømming, det er veldig teknisk, mener han.
Hurry foretrekker personlig trener fremfor gruppetimer av flere grunner.
- Jeg kjenner ham jeg går til, og han er dyktig. Jeg synes det er et bedre tilbud. Nå blir det individuelt, treneren ser hva som må rettes på hos meg, forklarer Hurry som betaler rundt 3000 kroner for ti timer.
Les også: Vidar (29) gjør som stadig flere - bruker tusenvis av kroner på å ta fysiske tester
Vil lære crawling
Stadig flere gjør som Hurry, og hyrer PT i bassenget. På Svømmeakademiet i Oslo har salget av PT-timer økt med omkring 20 prosent det siste året.
Daglig leder Kenneth Olsen har inntrykk av at mange benytter svømmetreningen som et ledd i selvrealisering.
- De har kanskje prøvd seg litt på egenhånd, før de finner ut at de ønsker å gå på kurs for å lære crawlsvømming ordentlig før deltakelse i arrangementer, sier Olsen.
Han understreker at PT kun er et tilleggsprodukt, fordi timer med PT kun kan gjøres i bestemte perioder når bassenget har ledig kapasitet.
- Vi kunne ha solgt flere PT-timer dersom kapasiteten i bassenget var bedre på ettermiddagstid, men den tiden prioriterer vi til svømmekurs for barn, sier Olsen.
Dette har ført til ventelister på både PT-timer og gruppetimer. De to siste årene har Svømmeakademiet økt kapasiteten med omkring 40 prosent.
- Jevnt over er det flere som melder seg på crawlkurs. Det har også vært en betydelig oppgang i privattimer. En del velger å bruke penger på privat instruktør for å bli flinkere, forteller Olsen.
- Taper på svømmeetappen
Også kursansvarlig Christina Dyngeland Kjellid i Arna Svømme- og livredningsklubb i Bergen har nå flere voksne på venteliste.
- Det har ikke vært så mye trykk før. Vi har pågang fra flere voksne enn tidligere og flere voksne på ulike nivåer. Og vi ligger i utkanten av Bergen, så jeg tenker at klubber som ligger mer sentralt har enda større trykk, sier Kjellid.
Hun kontaktes hovedsakelig av personer som ønsker å bruke svømming som treningsform. Ett kurs varer i rundt ti uker og koster 1700 kroner. Mange går på flere kurs, ifølge Kjellid.
- Noen vil bli bedre triatlonutøvere, mens andre generelt ønsker seg bedre svømmeteknikk. De fleste er mellom 30 og 60 år, sier hun og presiserer at deltakergruppen fordeler seg jevnt mellom kvinner og menn.
- Hva tror du interessen skyldes?
- Man har lyst til å prestere, vi har så mye utstyr nå som vi kan måle oss med. Sykling og løping klarer de fleste, men en del kommer til kort på svømmingen. Mange hos oss har prøvd seg i triatlon og sett at de har tapt utrolig mye på svømmeetappen. Da føles det riktig å investere tid og penger i å lære seg dette bedre, tror Kjellid.
Les også: Fra fotballjente til stjerneskudd i fjelløping på to år
- Det må være Nord-Europas hardeste, den er utenfor alle proporsjoner
Vidar (29) gjør som stadig flere - bruker tusenvis av kroner på å ta fysiske tester
Se DNtv:
Dette er de vanligste løpefeilene:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.