Banksjef fikk stående applaus fra oppsagte arbeidere i en av landets mest radikale fagforeninger.

– Du er vår redningsmann, men jeg håper det er siste gang vi klapper for en bank, sier klubblederen.

Samfunnshuset i Kirkenes var fullsatt torsdag kveld da ordfører Rune Rafaelsen i Sørvaranger kommune tok ordet og ga de fremmøtte oppsagte gruvearbeiderne beskjed om at de likevel får lønn fredag.

Sydvaranger Gruve gikk konkurs denne uken, og de ansatte var forberedt på å feire jul uten lønn.

– Jeg har en beskjed. Dere får alle utbetalt lønn fredag, og det kan dere takke banksjef Trond Hanssen i Sparebank1 Nord-Norge for, sa ordfører Rafaelsen, før salen brøt ut i spontan applaus.

Høygravide Mia Jacobsen (23) var blant dem som kunne puste lettet ut:

– Da blir det julegaver likevel dnPlus  (DN+)

Uten lønn før jul

Sparebank 1 Nord-Norge sikrer de ansatte ved Sydvaranger Gruve lønn til jul. I forgrunnen regionbanksjef for Sparebank1 Nord-Norge i Finnmarj, Trond Hanssen (til venstre) og en lettet ordfører Rune Rafaelsen (Ap).
Sparebank 1 Nord-Norge sikrer de ansatte ved Sydvaranger Gruve lønn til jul. I forgrunnen regionbanksjef for Sparebank1 Nord-Norge i Finnmarj, Trond Hanssen (til venstre) og en lettet ordfører Rune Rafaelsen (Ap). (Foto: Marius Fiskum)
391 arbeidere mistet onsdag jobben, etter at styret i Sydvaranger Gruve meldte selskapet konkurs. Den største kreditoren DNB hadde gitt styret beskjed om at de ikke lenger mente det var grunnlag for videre drift.

Konkursbegjæringen kom to dager før arbeiderne skulle få utbetalt julelønnen, fredag 20. november. Torsdag jobbet Nav, kommunen, fagforeningen, bostyret og Sparebank1 for å hjelpe arbeiderne med å få lønn før jul. Klokken 18.40 kom beskjeden alle ventet på.

«Ned med pengevælde»

– Da gir jeg ordet til vår redningsmann, regionbanksjef Trond Hanssen, sa klubbleder Henning Bråten i fagforeningen Nordens Klippe. Siden 1906 har det vært en av landets mest radikale fagforeninger.

På veggen ved banksjefen henger fortsatt fagforeningens fem faner, der en av dem har den revolusjonære teksten «Ned med tronen, alteret, pengevælde» skrevet i gulltekst på mørkerød fløyel, og med bilde av en arbeider med caps som har plantet det røde flagget i fjæra foran fjorden. Men nå kom pengevelde til arbeidernes hjelp.

Gir 19 millioner i "julegave"

– Sparebank1 Nord-Norge forskutterer 19 millioner kroner i feriepenger til dere, det er omtrent like mye som arbeidernes lønnskrav til konkursboet og like mye som den månedslønnen som skulle vært utbetalt fredag, sa Hanssen fra talerstolen, før arbeiderne reiste seg og ga banksjefen stående applaus.

– Det er sjelden en bankmann kalles redningsmann, sa Hanssen, som fra talerstolen understrekt hvor viktig det var for den lokale banken å stille opp for lokalsamfunnet.

– Jeg håper det blir siste gang vi gir en bank stående applaus i fagforeningens lokaler, sa en lettet klubbleder Henning Bråten før han ba folk gå hjem.

– Det er veldig hyggelig å få stående applaus, og jeg blir rørt av dette, sa regionbanksjef Trond Hansen til DN, før han tok flyet hjem til Alta.

Fredag vil de fleste få utbetalt lønn, og kan kjøpe inn julegaver. Det ble jul allikevel.

Les også:

TV 2-sjefen advarer regjeringen

- Jeg har aldri løyet

Justisens nye drinker  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.