Styret i Sydvaranger Gruve AS har i dag besluttet å begjære selskapet konkurs, og vil i løpet av dagen bli satt under administrasjon av en bostyrer. Årsaken er vanskelige markedsforhold og lave priser på jernmalm som har vedvart i de siste halvannet årene, skriver selskapet i en melding.

De omlag 400 ansatte fikk beskjed på et allmøte i Kirkenes onsdag formiddag klokken 10.

- Vi har arbeidet i 12 måneder for å få tak i nye investorer til å investere i selskapet. I august ba vi Swedbank om hjelp til å ha samtaler med en europeisk investorgruppe, som vurderte å investere i selskapet. Men med dagens markedsforhold ønsket ikke gruppen å investere, og dermed hadde vi ikke noe valg. Vi måtte ta den ekstremt vanskelige avgjørelsen og begjære selskapet konkurs.

Det sier konsernsjef for Sydvaranger Gruve, Anthony Beckmand, på en pressekonferanse i Kirkenes som startet klokken 12.30 onsdag. Beckmand er også konsernsjef for Northern Iron Ltd, som er registrert på børsen i Australia og eier gruveselskapet.

Ifølge ordfører Rune Rafaelsen i Kirkenes rammes både Kirkenes og Finnmark hardt av konkursen.

- Til tross for at potensielle investorer har vist en sterk interesse så har våre långivere etter drøftelser på høyeste hold i DNB og Innovasjon Norge besluttet at en akseptabel løsning ikke vil bli funnet. Som et resultat av dette kan ikke styret se at en akseptabel løsning kan oppnås uten at posisjonen til selskapets kreditorer forverres ytterligere, opplyser selskapets pressetalsmann Harald Martinsen.

- Det er selvfølgelig med enorm beklagelse at styret nå ikke ser noen annen utvei. Da selskapet ikke vil være i stand til å dekke sin gjeld til DNB og Innovasjon Norge, og långiverne ikke ønsker å delta i videre forhandlinger med de investorer som har vist sin interesse, så har ikke styret annet valg enn å begjære Selskapet konkurs, skriver selskapet i meldingen.

Gruveselskapet er en hjørnestensbedrift i Kirkenes, som har 3000 innbyggere. De ansatte i Sydvaranger Gruve hadde allerede begynt å forberede seg på at arbeidsplassene kunne ryke.

Les også: Rydder vei for konkurs dnPlus

Les også: For mye gråstein og for lite penger dnPlus  

Selskapet har i lengre tid gått med store underskudd, etter at malmprisen er mer enn halvert de to siste årene. Gruveselskapet eies av Northern Iron Ltd, som er registrert på den australske børsen. Der ble aksjen suspendert på børsen fredag 13. november, i påvente av en uttalelse fra selskapet om videre drift.

En bostyrer vil nå overta ledelsen av bedriften, og ifølge ansatte i selskapet ankommer bostyreren Kirkenes i kveld. Leverandører og kontraktører vil bli informert og bostyrer vil håndtere deres krav, opplyser selskapet.

 

 

Artikkelen oppdateres(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.