Antibiotikaresistens er nå en stor trussel mot folkehelsen i verden, og problemene vokser, advarer Verdens helseorganisasjon (WHO) i en ny rapport.

Bakterier som er motstandsdyktige mot alle typer antibiotika finnes nå i alle regioner i verden, ifølge rapporten som bygger på data fra 114 land.

- Verden er på vei mot en etter-antibiotika-epoke der vanlige infeksjoner og mindre skader igjen kan bli dødlige, sier visegeneralsekretær Keiji Fukuda i WHO.

Årsaken til den økte antibiotikaresistensen er en kombinasjon av feil bruk og overforbruk av antibiotika.

Både i Norge og Sverige

Et konkret eksempel på en sykdom der antibiotika er i ferd med å miste sin virkning er kjønnssykdommen gonorré.

I minst ti land, blant annet Norge og Sverige, er det rapportert tilfeller av gonorré som ikke går å behandle, skriver Reuters.

I rapporten viser WHO til en rekke andre vanlige sykdommer som står i fare for ikke lenger å kunne behandles med antibiotika.

Diare, urinveisinfeksjoner, blodforgiftning og lungebetennelse er blant hverdagssykdommene som allerede er i ferd med å bli livsfarlige.

Les også: 1 av 3 norske kyllingsfileter bærer farlig bakterie
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.