– Man klarer å sykle i to timer uten at man er nødt til å ha med gel og energibar. Det har gått litt over styr, mener Henrik Orre (36).
Kokken fra Tønsberg har vært kjøkkensjef på Michelin-restauranter, deltager på det norske kokkelandslaget og lever og ånder for god mat. Likevel har han én lidenskap som matcher matinteressen, nemlig sykling.
– Jeg har vokst opp med en far og en bror som begge var konkurranseryttere og som er norske mestere. I vår familie drev vi med sykkel i stedet for fotball, og hver helg møtte vi den samme gjengen på løp. Selv om jeg ikke har drevet med sykkel selv har jeg det i blodet, sier Orre som de siste årene har klart å kombinere sine to hovedinteresser som ansvarlig kokk for et av verdens beste sykkellag.
Boasson Hagens mageproblemer
Orre har sett hvordan sykkelsportens popularitet har økt siden 80-tallet. Det samme har salget av syntetiske sportsdrikker.
– For de fleste mosjonister utsetter man ikke kroppen for hardere sykkelturer enn det man klarer på en flaske vann. Jeg undervurderer selvfølgelig ikke at man bør få i seg noe underveis om man er på langkjøring, men jeg synes folk er blitt hysteriske. Det kan bli drøyt for magen når du putter i deg alle disse syntetiske sportsbarene med mye sukker. Spis heller et godt måltid med naturlige råvarer og mat fra bunn, før og etter sykkelturen, så klarer du deg fint.
Edvald Boasson Hagen er en av dem som har fått problemer med magen av den vanlige sportsernæringen. Det resulterte i at Orre utviklet egne risbarer med mindre sukker og unaturlige søtstoffer, men rikelig med energi.
– Det er fortsatt det eneste Edvald spiser under løp, sier Orre.
Fjordland og Nutella
Risbarene er blitt Orres hjertebarn og han har bygd opp et kartotek på over 15 smaker. Flere av variantene deler han fremgangsmåten på i sin nye bok «Vélochef i Europa». Sammen med redaktør i bladet Landevei, Henrik Alpers, har han spist og syklet seg gjennom fire populære sykkeldestinasjoner. I tillegg til turbeskrivelser og oppskrifter, byr Orre på mange av triksene bak matsuksessen med Team Sky.
– For proffsyklister gjelder den gamle klisjeen om å få i seg nok karbohydrater, og det er min jobb at den maten skal bli så spennende som mulig. Det handler ikke om å lage gourmetmat, det fungerer dårlig med utøvere som forbrenner 6–7000 kalorier på én dag under ritt. Likevel kan man skru opp nivået på relativt enkle retter ganske mange hakk, sier han.
Orre mener man ikke trenger å være noen racer på kjøkkenet for å mestre oppskriftene. Målet er at maten skal bli en opplevelse i seg selv, og ikke bare noe du kaster i deg etter en treningsøkt. Ifølge medforfatter Alpers har også mange av proffene mye å gå på her.
– Tro det eller ei, det er flere topplag som spiser Fjordland til middag og hvor frokosten består av baguetter med Nutella. Hvis middagen kan være et høydepunkt, gjør det en hard hverdag under Tour de France veldig mye bedre. Det er ingen tvil om at Sky-utøverne setter ekstremt stor pris på å ha en kokk som Henrik med på laget, sier Alpers.
Ulike preferanser
– Det er alltid noen som er mindre glad i fisk, men stort sett er de en takknemlig gjeng å servere, sier Orre som har vært sjefkokk for Team Sky i både 2015 og 2016 når Chris Froome har stukket av med den gule trøyen.
Han har etter hvert god oversikt over sykkelstjernenes preferanser i matveien.
– Chris er for eksempel veldig glad i sterk og krydret mat fra det asiatiske kjøkkenet. En kyllinggryte med mango og rotselleri er en favoritt, sier Orre.
– Hvem er mest kresen da?
– Det kommer jeg aldri til å avsløre.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.