Ifølge de siste oppdaterte tallene, er rett i overkant av 9000 påmeldte til helgens Birkebeinerarrangementer. Arrangøren fikk i fjor rundt 1000 påmeldinger de siste ti dagene, men det ligger an til ny kraftig nedgang for rittet som hadde nesten 19.000 påmeldinger for bare to år siden.

Rundt 30 prosent ned

Selv med tusen nye påmeldinger de siste dagene frem mot rittet lørdag vil det bety en nedgang som nærmer seg 30 prosent fra fjoråret. I fjor hadde arrangøren en nedgang i antallet påmeldinger på 27 prosent fra året før, det vil si at Birkebeinerrittet nå opplever nesten halvering på to år, da Birken-feberen fortsatt var på topp på sykkelsetet.

– Det er ingen tvil om at hele mosjon-syklingen er litt nede. Ser man på andre ritt så ser man at mange av de minste rittene er innstilt i år og de litt større har en ganske betydelig nedgang. Vi vil også få en nedgang, men ser at vår ikke blir så stor som hos flere av de andre store rittene, sier Olaf Johan Thomasgaard, konstituert daglig leder i Birken as.

Han forteller at det i fjor kom cirka 1000 påmeldinger de siste ti dagene. Derfor tror de at arrangementet skal kunne samle bortimot 10.000 totalt sett, inkludert barnerittet. Thomasgaard påpeker at det fortsatt er en svært stor mengde syklister som sykler over fjellet.

-Vi har vært over en topp, men det er fortsatt mange som driver med dette. Jeg tror årsaken til nedgangen er sammensatt. Men hva det skyldes er det store spørsmålet, sier Thomasgaard.

Kraftig inntektsfall

Nå ligger rittets oppslutning an til å bli halvert i løpet av to år. Det var i 2015 nedgangen startet da rittet hadde nesten tre tusen deltagere færre enn i 2014 da de hadde 21735 påmeldinger.

-Vi ligger an til å gå i pluss i år. Overskuddet er selvsagt lavere enn det har vært tidligere. Men det er ikke tilfredsstillende bare å gå i pluss. Vi må tilpasse vår virksomhet når rittet er over, sier Thomasgaard.

Lillehammer Skiklubb, Lillehammer Sykkelklubb og Rena Idrettslag har tidligere fått igjen mye for dugnadsarbeidet og eierskapet i arrangementet. Nå har det blitt andre tider på inntektssiden, noe som i fjor gjorde at arrangøren måtte ta litt av egenkapitalen for å dempe bortfallet av inntekter for klubbene som baserer mye aktivitet på inntektene fra arrangementet. Ved inngangen til året hadde Birken as en reserve på 13 millioner kroner.

Mellom 2014 og 2016 falt inntektene fra over 90 millioner kroner ned med 24 millioner kroner i løpet av to år, på grunn av fallet i deltagelsen på renn, løp og ritt. Nå kan det trolig gå mot omsetning på rundt 50 millioner kroner når alle årets arrangementer er gjennomført for arrangøren, som lørdag arrangerer rittet for 25. gang.

Blir eldre

Birken-arrangøren har lurt på hva som er årsaken til fallet, etter at de opplevde en voldsom vekst og suksess med sitt konsept gjennom flere år. 

– Vi er blitt redusert i alle sjangre, men jeg tror ikke deltagerne blir yngre, uten at det foregår en forgubbing. Men dersom hovedaldersgruppen var 30–55 år før er den kanskje 35–55 år nå, sier Thomasgaard.(Vilkår)