Sykling har hatt en renessanse i Norge de siste årene, og ifølge Syklistenes Landsforening er det et skifte på gang fra at folk bruker sykkel til å trene til at de bruker den som framkomstmiddel.

Det er også ansett som sunt å sykle, men samtidig er det en betydelig større risiko for ulykke og personskade dersom du sykler til jobben.

Noen menn har kanskje unnlatt å sykle av frykt for potensproblemer grunnet sykkelsetets press på de edlere deler. En norsk undersøkelse fra 90-tallet med basis i 1.700 syklister som deltok i rittet Trondheim-Oslo, viste at ti prosent opplevde manglende ereksjon i alt fra noen dager til flere uker og måneder. Flere lignende studier har vist tilsvarende resultater.

Men en ny studie publisert i The Journal of Urologi bør få de fleste som har unnlatt å sykle på grunn av en slik frykt til å kaste seg på sykkelsetet.

– Store positive fordeler

Ifølge undersøkelsen skader hverken mosjonssykling eller mer omfattende sykling (minst tre timer i uken i over to år, og i snitt over 40 kilometer per dag) menns seksualfunksjon eller urinveisfunksjon, skriver Elsevier i en pressemelding.

-Vi mener dette er oppmuntrende resultater for syklister. Sykling gir store positive kardiovaskulære fordeler (hjerte- og karsystemet, red.anm.), og har lav belastning på leddene. Vi mener helsefordelene for syklister som er forsiktige i trafikken langt overgår helserisikoen, sier forskeren som har ledet studien, Benjamin Breyer ved Universitet i California–San Francisco, ifølge pressemeldingen.

Forskerne i undersøkelsen har ned til minste detalj spurt en stor gruppe menn i en rekke land om deres sykkelaktivitet og deres seksuelle funksjon samt urinveisfunksjon.

Dataene ble sammenlignet på tvers av tre sportsgrener – syklister, svømmere og løpere. Resultatene viste at syklistenes seksuelle helse og urinveisfunksjon i det store og hele var på samme nivå som hos svømmerne og løperne. Totalt deltok 2.774 syklister, 539 svømmere og 789 løpere i studien.(Vilkår)

Slik blir du en vintersyklist
Arjan Boldingh (31) sykler hele året. Her er hans beste tips for vintersykling.
01:42
Publisert: