Interessen for turritt eksploderte fra 2004 til 2011. Da var det en tredobling i antall engangslisenser, som man må betale for å starte i sykkelritt.

Nå har flere arrangører opplevd en dramatisk deltagersvikt de to siste årene, slik turrennene på vinteren også opplever.

– Den største nedgangen vi har hatt kom i 2016. Vi ser helt klart størst fall i de største massemønstringene, sier Thomas Dahlsrud, sportskoordinator i Norges Cykleforbund.

Falt 16 prosent

I løpet av få år økte antallet ritt betydelig samtidig som deltagerantallet flatet ut og gikk nedover etter 2011. I 2014-sesongen ble det solgt 55.800 engangslisenser i Norge. I løpet av to sesonger har tallet siden falt til 38.056. I fjor falt antallet sykkellisenser, når man også inkluderer helårslisenser, med 16 prosent. Men nedgangen gjelder særlig mosjonistene i terrengritt.

– Det utgjør cirka to millioner kroner mindre i lisenser. Det er en betydelig del av inntektskilden for oss. Det går utover alt. Vi driver fortrinnsvis arrangementsutvikling, kurs, klubbservice og toppidrett, sier Dahlsrud.

 De to siste årene har det totale antallet lisenser i alle typer ritt falt fra 82.048 til 58.013. Det betyr rundt fire millioner kroner mindre i inntekter i løpet av to år.

– Det er kjærkomne midler vi gjerne skulle hatt. Det innebærer at vi må endre vårt aktivitetsnivå. Jeg tror fallet er trendbasert. Det har vært en utrolig vekst på terrengritt, og det måtte falle før eller siden, sier sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen.

Styret i Norges Cykleforbund reagerte i desember på den økonomiske situasjonen i forbundet. Den var ikke slik som den var blitt kommunisert gjennom året. Etter at forbundsstyret uttrykte manglende tillit til generalsekretæren, trakk Bjørn Sætre seg. 

Hansen sier at lisensnedgangen ikke var en del av bildet i de økonomiske avvikene, i et budsjett på 45 millioner kroner, fordi fall i lisensinntektene var forventet. 

Tre millioner mindre

Små lokale ritt og flere landeveisritt som Jotunheimen Rundt har hatt positiv utvikling, mens trenden har vært motsatt for de store terrengrittene de to siste sesongene.

Birkebeinerrittet har hatt et fall i antallet påmeldinger fra 16.247 i 2014 til 9766 i fjor. Et tidligere stort ritt som Raumerrittet hadde 3500 deltagere i 2011. De avlyste rittet i fjor da de kun hadde 250 forhåndspåmeldinger. Å arrangere et ritt med rundt 500 deltagere ville da betydd tap på flere hundre tusen kroner for arrangøren, som prøver på nytt i år.

Grenserittet i Østfold hadde 7500 påmeldte flere år på rad frem til 2014. I fjor hadde det 4200 påmeldinger. Nedgangen gir et fall i omsetningen på over tre millioner kroner i løpet av to år og underskudd for arrangøren, noe som betyr betydelige nedskjæringer i bemanningen.

Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen tror fallet i lisenser er midlertidig og tror at landeveisritt vil få en vekst fremover.
Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen tror fallet i lisenser er midlertidig og tror at landeveisritt vil få en vekst fremover. (Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix)

– Vi har hatt en ekstrem «hype» og det har bare gått oppover i antallet deltagere gjennom snart 20 år. På et tidspunkt måtte det komme en metning. Spørsmålet i år er om dette stopper opp eller går videre nedover, sier rittleder Thor Fagereng.

Han slår fast at arrangementet lever av at de leverer et godt produkt, men lurer på om prisen på 890 kroner må vurderes fremover for å lokke flere syklister. 

– Da må vi levere et enklere produkt og kutte mer av opplegget rundt. Da er det mulig vi mister de som er mer opptatt av opplevelsen enn prestasjonen, sier Fagereng.

Han mener prisnivået på forbundets engangslisens er for stiv og mener det kan bidra til at flere dropper mosjonsritt. Dahlsrud avviser at lisensen er dyr og peker på at prisen ikke har endret seg på ti år.

Endret sykkelsalg

Sportsbransjen melder om at salget av de dyreste syklene går ned. Elsykler og sykler til pendlerbruk er derimot blitt markedsvinnere.  

– Vi har diskutert dette mye i forbundet, hvordan vi skal klare å snu trenden. Vi kan bare påvirke arrangørene gjennom tips og råd. Det er ikke vi som arrangerer sykkelrittene, men vi ser at deltagermassen er dalende, sier Dahlsrud.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.