Tidligere proffsyklist Jostein Wilmann står fortsatt igjen med den beste norske sammenlagtplasseringen fra Tour de France, med 14.-plass fra 1980. Han mener dem som driver med det får ta konsekvensen av det selv.

Jostein Wilmann i aksjon i Tour de France i 1982. Foto: AFP/NTB Scanpix
Jostein Wilmann i aksjon i Tour de France i 1982. Foto: AFP/NTB Scanpix (Foto: AFP)
– Kan ikke folk få dope seg ihjel? Man kan ikke gå og passe på hver enkelt, man får ta konsekvensene av sine valg, fastslår Wilmann, som selv prøvde doping ved en anledning.

– Jeg tok en pille da jeg syklet som hjelperytter i Liege-Bastonne i 1980, men jeg kom ikke i mål en gang, sier han.

– Hva slags pille var det?

– Det var noe slags stimuli, amfetamin eller noe, forteller Wilmann som har vært åpen om dette i mediene tidligere.

– Du skal være i topp form, mentalt og fysisk, hver dag i tre uker. Sykle under forhold som veksler mellom 40 varmegrader og sludd og styggevær med stor risiko for å tryne, du skal ned krevende fjelltopper. Det er en stor belastning, sier Wilmann om Tour de France.

Vurderer Gran Fondo

Wilmann holder seg i god form selv, og vurderer å stille i vetranritt.

– Jeg sykler syv mil til og fra jobb hver dag. Det blir kanskje så jeg kaster meg på en konkurranse snart.

Hvilke ritt vurderer du?

-Det blir internasjonale masterløp eventuelt, kanskje Gran Fondo.

Ifølge The Guardian er det så høy forekomst av doping blant mange av deltagerne i Gran Fondo, at de som er rene ikke ser noen vits i å stille.

-Det er en del doping i Gran Fondo ja, en del av de gamle proffene som har blitt tatt fortsetter å sykle der, sier Wilmann som mener sin oppvekst på gård har bidratt til en god ballast som gjorde at han holdt seg ren i årene som proffsyklist.

-Jeg vokste opp som bonde og vet at det krever knallhard jobbing, at du er sterk nok i huet, og har troen på det du holder på med for at du skal få til noe, avslutter han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.