Noen TV-er er absolutt mer spennende å teste enn andre! TV-er med 4K oppløsning er årets hotteste tema på TV-fronten, og en evolusjon av TV-mediet som kan komme til å påvirke bransjen kraftig i årene som kommer.

Hensikten med 4K er å gi et enda mer livaktig bilde med større skarphet enn det er mulig å oppnå med vanlig HD. En 4K-skjerm byr på et sylskarpt bilde med fire ganger oppløsningen av vanlig HDTV, som formelig suger deg inn i handlingen, og det helt uten 3D-briller! Men 4K handler ikke bare om skarpere detaljer, men også om å kunne gjengi større bilder med mer informasjon.

4K-formatet har sitt opphav fra kino og er blitt den digitale arvtageren til analog 35mm film. 4K filmkameraer benyttes på stadig flere moderne filmproduksjoner. Hvis Sony og de andre TV-produsentene får det som de vil, kan du nå få den samme bildekvaliteten hjemme i stua. Men er 4K virkelig så mye bedre enn vanlig HD, og kan det forsvare de langt høyere prisene så lenge det knapt finnes noe 4K innhold å få tak i?

65X9005
65X9005 er Sonys toppmodell hvis vi ser bort fra 84-tommeren 84X9005 til 200.000 kroner. Bildepanelet har en oppløsning på 3840 x 2160 piksler og bygger på konvensjonell LCD-teknikk, med LED kantbelysning. Sony-skjermen kommer også utstyrt med japanernes egen 4K X-reality chip, en avansert prosessor som har oppgaven med å oppskalere alt av video, enten det er SD eller HD, til å fylle hele skjermen. Chipen inneholder blant annet en database med metadata om ulike filmer, slik at den kan gjenkjenne disse og gjøre en mest mulig fordelaktig oppskalering og finpuss. Vi har tidligere sett Sonys bildebehandling i aksjon på projektoren VPL-VW1000 samt 4K-skjermen 84X9005, og den gjør en imponerende jobb.

Brukervennlighet og finesser
Sony-TV-en er selvsagt en ”smart” TV med trådløs internett og tilgang til populære apper som Netflix og Youtube. Sony tilbyr også sine egne strømmingstjenester for musikk og film kalt Music Unlimited og Video Unlimited. TV-en kommer med to fjernkontroller – den tradisjonelle store samt en kjekk liten minifjernkontroll som bruker radiosignaler og ikke trenger rettes direkte mot TV-en. Sony har derimot hoppet elegant over styring ved hjelp av stemme eller håndbevegelser og heller satset på fjernstyring via mobil eller nettbrett. Nytt på 2013-modellene er også muligheten til å strømme innhold fra håndholdte enheter. Har du for eksempel en Sony Xperia Z mobil kan du vise mobilens skjerm på storskjermen og i prinsippet vise alt innhold mobilen kan vise, inkludert apper som ikke finnes til TV-en.

 

Bildekvalitet HD
Det finnes foreløpig lite 4K-video i omløp, og de som kjøper denne TV-en må finne seg i se mye oppskalert HD på Sony-skjermen. Vi starter derfor med å dele av inntrykkene vi fikk av 65X9005 med vanlig direktesendt HD. Testen sammenfalt nemlig med årets Le Mans 24-timersløp, i ypperlig kvalitet fra Eurosport HD. Og det skulle vise seg at Sony-skjermen egner seg utmerket til å gjengi slike fartsfylte begivenheter.

Førsteinntrykket er som med hvilken som helst storskjerm: Bildet fyller en stor del av synsfeltet, stort nok til at man (på fire meters sitteavstand) må flytte blikket litt for å ta inn hele handlingen. Forskjellen mot andre store TV-er er at Sony 65X9005 gjengir bildene uten synlige sagtenner, bildekorn eller rutemønster av noe slag. Og bevegelsene er virkelig sømløse: De raske kamerapanoreringene på Le Mans-banen skjer uten at Sony-skjermen mister fokus. Den gir et utrolig glatt, skarpt, og sømløst bilde som er lett å venne seg til, men er vanskelig å greie seg uten når du først har sett det¿

Vi fortsetter med mer vanlig HD, denne gangen av den mer komprimerte sorten. Gledelig nok gjør Sonys oppskaleringschip (4K X-Reality Pro) en imponerende jobb også på HD-innhold som har lavere bitrate. Selv strømmet Netflix-innhold ser bra ut, vel og merke hvis filmmaterialet er av tilstrekkelig kvalitet, og du har en god nok internettilkobling.

Nettopp dette med kvaliteten på bildeinnholdet blir en større faktor med en skjerm på denne størrelsen. HD er et krav, og man må beregne å øke abonnementet på HD-kanaler.

Lavoppløst/SD er bare å glemme, med mindre du øker sitteavstanden til 5-6 meter eller mer. Man ser også lettere forskjell på ulike HD-produksjoner. Dårlige, trange kulisser og slurvete redigering blir raskt avslørt. Samtidig lærer man å sette pris på de virkelig gode produksjonene, og du vil se detaljer som tidligere gikk deg hus forbi på mindre, dusere skjermer.

 

Bildekvalitet 4K
Endelig kommer vi til selve rosinen i TV-pølsa! For å kunne teste TV-en med vaskeekte 4K video hadde Sony sendt oss en mystisk liten boks med benevnelsen 4K Content Provider. En harddiskbasert spiller full av 4K demomateriale, inkludert klipp fra kommende 4K-filmer som Total Recall og Spider-Man. Her fikk vi en forsmak på hva Sony har i ermet når de senere i år vil lansere 4K videonedlasting til forbrukerne.

Følelsen av å oppleve 4K for første gang, blir litt som når man tar på seg lesebrillene eller justerer inn kikkerten til perfekt fokus. Glasset mellom oss og handlingen synes å forsvinne, og man ser rett inn i det som skjer på skjermen. Det sylskarpe bildet gir nesten en slags 3D-effekt i seg selv, uten at man behøver 3D-briller! Bildet byr på en mengde av detaljer, men det er sømløsheten og følelsen av glass som forsvinner, som gjør en ekstra dimensjon sammenlignet med oppskalert Blu-ray-materiale. Øynene slapper mer av, og det blir nesten som å se inn i et vindu mot virkeligheten¿

Lydkvalitet
65X9005 leverer noe av den sprekeste TV-lyden undertegnede har hørt: Lydgjengivelsen er varm og fyldig, og minner mer om et brukbart hi-fi anlegg enn typisk TV-lyd. Med høyttalere ute på hver side får man faktisk en antydning til stereoperspektiv og dybde. Diskanten og mellomtonen er klar og frisk, mens bassen er fyldig og tydelig. Lydkvaliteten er fullt på høyde med de beste TV-ene og lydplankene på markedet, og fungerer utmerket til det meste av TV-underholdning. Det eneste vi savner er en dedikert sub-utgang, slik at vi kunne få enda mer tyngde i de laveste bassfrekvensene. Det hadde vært perfekt.

Konklusjon
Den er stor, den er dyr, og foreløpig er det lite av faktisk 4K-video man kan se på den. Likevel kan vi ikke fornekte at Sony KDL-65X9005 er en fabelaktig god allround-TV til alt fra høyoppløste TV-sendinger, Blu-ray og TV-spill. Den generelle bildekvaliteten er meget høy og Sonys 4K X-reality teknikk gjør en fremragende oppskaleringsjobb så lenge man styrer unna lavoppløste TV-sendinger. I tillegg har Sony også greid å skvise imponerende god lyd ut av de innebygde høyttalerne, nok til at man kan greie seg uten separat lydplanke. 4K-TV-en fra Sony er kanskje litt forut for sin tid, all den tid ekte 4K video glimrer med sitt fravær. Til gjengjeld er det få andre TV-er i 2013 som har vekket et tilsvarende stort må-ha begjær.

Les hele testen her.

Les flere tester i vår testseksjon.