Justisminister Sylvi Listhaug dynges ned med blomster etter at statsrådens støttespillere har satt i gang en blomsteraksjon til støtte for den omstridte justisministeren. Tidlig fredag ettermiddag var Justisdepartementet i ferd med å bli fylt opp.

– Jeg er helt overveldet. Flere hundre blomsterbuketter med nydelige kort er kommet i dag, sier Sylvi Listhaug til DN.

Det var blant annet et medlem av Kristelig Folkeparti som sendte blomster til justisministeren for å muntre henne opp og støtte henne etter bråket hun har vært i den sist uken. Det er KrF som på mandag kan avgjøre skjebnen hennes som statsråd.

Torsdag fikk hun hard kritikk fra Stortinget etter å ha publisert et Facebook-innlegg om at Arbeiderpartiet setter terroristers rettssikkerhet foran nasjonens sikkerhet.

Her oppfordrer siden til å sende blomster til Listhaug.
Her oppfordrer siden til å sende blomster til Listhaug. (Foto: Skjermdump)

Oppfordret til å sende

Blomsteraksjonen har også funnet sted i Facebook-grupper som «Slå ring om Norge» og «Fedrelandet viktigst» der brukere oppfordrer til å sende blomster til Listhaug og deler Listhaug sitt Facebook-innlegg hvor hun har lagt ut et bilde av seg selv i blomsterhavet med teksten:

«Jeg er helt overveldet! Flere hundre blomsterbuketter med nydelige kort er kommet i dag. Jeg vil takke hver og en. Det betyr utrolig mye, og jeg er rørt av all denne støtten. Jeg vil også takke for alle e-postene, SMS, telefoner, brev og meldinger på Facebook. Jeg er så glad for den støtten dere gir meg! »

Det var kun fotografer som fikk lov til å komme til Justis- og beredskapsdepartementet fredag. Journalister ble nektet adgang til statsråden og blomstene.

Kalte statsministeren forræder

Den innvandringskritiske Facebook-siden «Slå ring om Norge» oppfordrer brukerne sine til å sende støtte til Listhaug i form av blomsterbuketter til hennes kontor på Stortinget. Facebook-siden har i underkant av 38.000 personer som liker den. På siden står det blant annet «steng grensen - stopp integreringen - send dem hjem - gjør Norge norsk igjen».

– Vi betaler for hver vår bukett, og det vil ankomme EN MASSIV blomsterstøtte til henne! Vi er mange som har bestilt blomster allerede!, skriver siden i et innlegg som ble publisert natt til fredag.

Siden har i de siste dagene skrevet at statsminister Erna Solberg hater nordmenn og norsk kultur og er en forræder etter at hun beklaget Facebook-innlegget skrevet av hennes egen justisminister.

Arbeiderpartiets partisekretær Kjersti Stenseng gikk fredag ettermiddag ut mot siden.

– Her spres rasistisk propaganda og det oppfordres til drap mot ledende politikere fra flere partier, skriver Stenseng på Facebook. Hun oppfordrer folk til å konfrontere uttalelsene i kommentarfeltene. En talsmann for facebook-gruppen avviser at det har blitt oppfordret til drap på deres sider.

Også i Fedrelandet Viktigst oppfordrer medlemmer til å sende Listhaug blomster. I gruppen har det tidligere kommet drapstrusler mot AUF-leder Mani Hussaini, noe som ble omtalt av Filter Nyheter.

Listhaug bader i blomster
På Stortinget nærmer det seg mistillit mot Sylvi Listhaug. Men på justisministerens kontor er støtten til å ta og lukte på.
00:46
Publisert:

Listhaug: Tar avstand fra rasisme

Listhaug har følgende kommentar til DN om at det oppfordres til å sende blomster i Facebook-gruppene:

– Jeg kommer ikke til å beklage at jeg har mottatt blomster. Er det galt å motta blomster også nå? Jeg tar fullstendig avstand fra folk som er nynazister eller fronter rasisme. Det har jeg gjort mange ganger. Men jeg kommer ikke til å beklage for at folk har sendt meg blomster. Når jeg åpnet blomstene og leste kortene var det folk som er åpen om at de støtter Frp, støtter andre partier, det var lokallag og folk fra hele landet.

DN har også tatt kontakt med Facebook-gruppene.

– Jan-Ove Fromreide og vi øvrige i admin på Fedrelandet Viktigst ønsker Sylvi Listhaug det beste og oppfordrer på det sterkeste alle til å sende henne en blomsterhilsen, skriver administrator Thuri Anita Helgeland.

– Hun står sterkt blant det norske folk og vi vil gi henne all støtte hun kan. Frp vil tape ufattelig med velgere hvis de svikter Listhaug eller lar seg overkjøre av Solberg. Det er også mange i andre partier som liker henne og håper hun blir. Det merker vi som driver disse sidene, for det er enorm pågang, sier Fromreide selv.

– Ikke en støttegruppe for Listhaug

«Slå ring om Norge» avviser at de har oppfordret sine følgere til å bidra.

– Vi fikk screenshot tilsendt fra en privatperson, og med forespørsel om å publisere den på siden vår, skriver en talsperson for gruppen i en epost til DN.

Vedkommende avviser også at gruppen har noen nazistisk tilknytning, eller at de er noen støttegruppe for Listhaug.

–Vi har kritisert Listhaug hardt gjennom hele hennes karriere som innvandrings- og integreringsminister. Vi er ikke noen annen støttegruppe enn det norske folket.

I sitt svar til DN slår talspersonen også tilbake mot Stenseng, og avviser at gruppen har kommet med drapstrusler. Vedkommende skriver at påstandene er grunnløse.

- Hva vi gjør er å kreve en lovlig rettergang for høyforræderi, og som kan og bør føre til dødsstraff for flere norske politikere. Det har ingenting med drapstrusler å gjøre, det er et ønske om en lovlig rettergang og vil eventuelt måtte fullbyrdes som følge av en lovlig og rettskraftig dom, på samme vis som med andre landsforrædere som Vidkun Quisling.

Lørdag melder VG at privatpersonen som startet aksjonen, er Ruth Marie Vaagø (54) fra Valdres. Hun plukket opp oppfordringen fra et annet sted på Facebook.

– Så kopierte jeg og limte og delte overalt en oppfordring om at det skulle sendes blomster hennes vei, sier Vaagø til avisa.(Vilkår)

Her blir Kjetil B. Alstadheim kåret til «Årets redaktør»
Se juryens begrunnelse her
01:48
Publisert: