Et utvalg av opprørs- og opposisjonsgruppene, som støttes av Saudi-Arabia, har valgt en forhandlingsdelegasjon, som ledes av den avhoppede syriske generalen Assad al-Zoubi. Han er ikke optimist.

– De siste diplomatiske framstøtene gir liten grunn til optimisme når det gjelder forhandlingene, sier Zoubi til den arabiske TV-stasjonen Al-Hadath.

Ikke med

Den saudistøttede delegasjonen har utpekt den politiske lederen av opprørsgruppa Jaysh al-Islam, Mohammed Alloush, til forhandlingsleder, noe de har høstet kritikk for.

Ingen iranskstøttede opprørsgrupper er med i delegasjonen, der heller ikke kurderne som kontrollerer store områder nord i Syria har fått plass.

Zoubi avviser kritikken og sier at FNs spesialutsending Staffan de Mistura ikke har noe han skulle ha sagt når det gjelder sammensetningen av delegasjonen.

– Han kan ikke sette betingelser for opposisjonens forhandlingsdelegasjon, sier Zoubi.

Russisk kritikk

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov fastholdt tirsdag at Syria-forhandlingene vil bli resultatløse om ikke også kurderne får plass ved forhandlingsbordet.

– Hvis de ikke deltar i samtalene, kan vi ikke oppnå resultatene vi ønsker: En endelig politisk løsning i Syria, sa Lavrov.

Han er dypt uenig med Zoubi i synet på Misturas rolle og slår fast at det er opp til FNs spesialutsending å avgjøre hvem som skal inviteres til Genève.

Kategorisk nei

Tyrkia er uenig og sier kategorisk nei til å la de syriske kurderne få en plass ved forhandlingsbordet i Genève.

– Vi er kategorisk imot å gi YPG og PYD plass ved forhandlingsbordet, sa statsminister Ahmet Davutoglu i den tyrkiske nasjonalforsamlingen tirsdag.

Partiet for en demokratisk, kurdisk union (PYD) og deres YPG-milits kontrollerer nå flere områder nord i Syria, som de har døpt Rojava eller Vest-Kurdistan.

Får vestlig støtte

YPG har med luftstøtte fra USA drevet den ytterliggående islamistgruppa IS på retrett i flere steder, men har tette bånd til Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK) i Tyrkia.

PKK står både på Tyrkias, USAs og EUs liste over terrororganisasjoner og skal ha sendt flere hundre soldater over grensa for å kjempe sammen med YPG.

USAs visepresident Joe Biden slo senest mandag fast at PKK er en like stor trussel mot Tyrkia som IS.

– Det er rett og slett en terrorgruppe, og det de fortsetter å gjøre, er helt forferdelig, sa Biden under et besøk i Ankara. (©NTB) (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.