Verken Saudi-Arabia eller Iran vil trekke seg fra fredsforhandlingene om Syria som følge av striden seg imellom, tror tidligere ambassaderåd ved Norges ambassade i Riyadh, Torgeir E. Fjærtoft.

– Nei, det tror jeg faktisk ikke, sier Fjærtoft, som nå er gjesteforsker ved senter for islam- og midtøstenstudier ved Universitetet i Oslo.

Verken den saudiarabiske kongefamilien eller regjeringen i Teheran ser seg tjent med en ytterligere opptrapping av striden, tror han.

Ikke myndighetene

Striden ble utløst av at Saudi-Arabia henrettet den sjiamuslimske lederen Nimr al-Nimr, noe som vakte sterke protester i Iran og fikk demonstranter til å storme Saudi-Arabias ambassade i Teheran.

– Det er grupper i begge land som lager problemer, sier Fjærtoft, som blant annet viser til at rettsvesenet i begge de to landene er under kontroll av presteskapet.

– Religiøse ledere i begge land, som ikke nødvendigvis representerer myndighetene, men som har stor innflytelse på mannen i gata, opererer på egen hånd. Jeg vil advare mot å se på det som nå skjer som et uttrykk for enhetlig tenkning fra myndighetene side i disse to landene, sier han.

Lite involvert i Syria

Mens det hersker liten tvil om at Iran støtter president Bashar al-Assads regime i Syria, mener Fjærtoft at Saudi-Arabia i dag i liten grad er involvert i krigen.

– De har egentlig ingen å støtte der i dag. De støttet en smal gruppe av fundamentalister, eller terrorister for å si det enkelt. Men de har nå alliert seg med Nusrafronten, som domineres av al-Qaida og som ikke er noen stor aktør sammenlignet med IS og regimet, sier han.

 

Les også: Knut Anton Mork: Betydelig risiko for at Kina havner i en «felle»

Nedtur for «Mammon»

Så mye steg Obos-prisene

 

Se også:

Serverer levende kongekrabbe:

Serverer levende kongekrabbe
Kjell Sørbø kalles kongen av kongekrabbene og kardinalen av finnkjerka. DN ble med han på en vanlig arbeidsdag : å levere levende kongekrabber midt på havet i kullsvart mørke til turistene om bord på Hurtigruta.
01:42
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.