Utvalgte syriske opposisjons- og opprørsgrupper ble i Saudi-Arabia enige om å jobbe for et «demokratisk og inkluderende» Syria.

Men en av de mektigste opprørsgruppene forlot forhandlingsbordet.

President Bashar al-Assad og «hans gjeng» må gi fra seg makten når overgangsperioden starter, lyder kravet i en uttalelse fra konferansen i Riyadh.

Her har representanter for en rekke syriske grupper denne uka vært samlet i håp om å danne en felles front i forkant av planlagte fredssamtaler med Bashar al-Assads regime.

Ved konferansens slutt torsdag kunngjorde imidlertid den islamistiske opprørsalliansen Ahrar al-Sham at den trekker seg fra forhandlingene.

Begrunnelsen er at «revolusjonære gruppers» rolle ikke er vektlagt nok, samt at det syriske folks muslimske identitet ikke har fått nok oppmerksomhet, ifølge en uttalelse på sosiale medier.

Ikke invitert

De mange gruppene som Saudi-Arabia regner som terrorister, var ikke engang invitert til i samtalene, noe som svekker håpet om at de på sikt kan bidra til fred. Heller ikke kurderne, de mest effektive bakkestyrkene i Syria, fikk være med.

Håpet var likevel at de som denne uka satt sammen i Riyadh, kan danne en opposisjonsblokk som kan forhandle med Assad om en maktovertakelse i Syria.

Det er høyst uklart om de har lyktes, men nyhetsbyrået Reuters har sett en felles uttalelse fra møtet.

Her står det at deltakerne ønsker seg en «demokratisk mekanisme gjennom et pluralistisk regime som representerer alle lag av det syriske folk». Det omfatter kvinner og utelukker diskriminering basert på religion, sekt eller etnisitet, heter det videre.

Vanskelige hindre

Deltakerne forplikter seg dessuten til å bevare Syrias statsinstitusjoner og til å omorganisere hæren og sikkerhetsvesenet.

USAs utenriksminister John Kerry ga tidligere torsdag uttrykk for at han ser optimistisk på prosessen i Riyadh.

– Møtet i Saudi-Arabia ser ut til å være veldig konstruktivt på dette stadium. Vi gjør framgang, men vi har noen vanskelige hindre foran oss, sa han.

Diskusjonene har fra før munnet ut i en bred avtale om en av de få tingene de 100 delegatene i stor grad allerede er enige om: At Assad og hans offiserer ikke skal spille noen som helst rolle i overgangen til demokrati, og at utenlandske styrker må forlate Syria.

Overgangsstyre

Saudi-Arabia, som altså var vertskap for samtalene mellom opposisjonsgruppene, er sammen med Tyrkia og vestlige land blant opprørernes største bidragsytere.

Iran og Russland støtter Assad militært og politisk.

Internasjonale stormakter har laget en timeplan som legger opp til et overgangsstyre innen seks måneder og nyvalg innen 18 måneder i Syria, noe som i de flestes øyne virker noe optimistisk.

Fredag møtes representanter fra Russland, USA og FN i Genève for nok en diskusjon om Syria-krisen. 18. desember er det i utgangspunktet duket for en ny runde med Syria-samtaler som skal holdes i New York.

 

Les også: Sjefanalytiker om kronesjokket: - Enorme krefter på gang

Oljeselskap kutter stort i investeringer

Traaseth mener hun ikke skrev om varsling

 

Se også:

Sjokolade for klima:

Sjokolade for klima
Med isbjørner og sjokolade kjemper de sivile organisasjonene med å få fokus for sine syn under klimaforhandlingene i Paris.
01:35
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.