USA anklager de syriske regjeringsstyrkene for å bruke luftangrep til å hjelpe IS til å omringe Aleppo. Syria avviser beskyldningene.

Den amerikanske anklagen var å finne på nettsiden til den amerikanske ambassaden i Damaskus, som fortsatt er aktiv selv om USA suspenderte virksomhet i ambassaden i 2012.

IS-krigere avanserte mot rivaliserende opprørsgrupper ved grensa til Tyrkia nord for Aleppo tirsdag. Dermed truer de forsyningslinjene til byen.

Krigere i Levantfronten, en allianse i det nordlige Syria som inkluderer både vestligstøttede opprørere og islamister, sier de er redde for at IS tar sikte på å erobre veikrysset Bab al-Salam mellom Aleppo og den tyrkiske Kilis-provinsen.

«Meldinger kan tyde på at regimet utfører flyangrep til støtte for ISILs offensiv mot Aleppo og at de slik hjelper ekstremister mot den syriske befolkningen», heter det på nettsiden.

Syria avviser

Syriske tjenestemenn har avvist som nonsens alle tidligere anklager fra USA og syriske opposisjonelle om at Syrias militære hjelper IS i kampen mot andre opprørere.

– Den syriske hæren bekjemper IS alle steder der IS har tilstedeværelse i Syria, sa en syrisk militær kilde tirsdag.

President Bashar al-Assad og andre tjenestemenn har en rekke ganger bedt om internasjonalt samarbeid for å bekjempe jihadister i Syria.

Den siste tiden har USA og Syria operert parallelt med flyangrep mot IS, og ubekreftede meldinger vil ha det til at det eksisterer et uformelt samarbeid.

Russland ønsker samordning

Russland oppfordret tirsdag den USA-ledede koalisjonen som bekjemper IS, til også formelt å samordne sine flyangrep med den syriske regjeringen, og gjorde det klart at IS kan bli svært farlige om de ikke stanses.

– Det er helt klart for meg at det var en feil ikke å samordne luftangrepene med den syriske hæren, og det er det vi mener må gjøres, sa Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i et intervju med Bloomberg.

– Og det er det våre amerikanske kolleger dessverre ikke kan akseptere av ideologiske grunner, sa han videre.

Lavrov uttalte seg samme dag som den vestlige koalisjonen samles i Paris for å drøfte Iraks rolle når det gjelder å stanse offensiven til den ekstremt voldelige opprørsgruppa IS som har erklært et islamsk kalifat i store deler av Syria og Irak.

Lavrov pekte på at IS nylig har hatt stor framgang i Syria og Irak, at de nylig tok Idlib og at de i verste fall kan gjøre framstøt i Libya og i Afghanistan, svært nær Sentral-Asia, som igjen grenser til Russland.

 

Les også: Støre kan redde Stoltenberg fra å bli grillet i Stortinget

Nå vokser landets gjeld enda raskere enn under depresjonen

Dette frykter shipping-toppene aller mest akkurat nå

Kostholdserlaterte dødsfall er stigende(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.