For mange midlertidig ansatte går sommervikariatene nå mot slutten. Hvis du er heldig har det kanskje i din bedrift blitt lagt ut stillinger, faste eller midlertidige, som du håper å få.

– Ikke tro at din erfaring fra arbeidsplassen nødvendigvis er en fordel, sier Lisa Quast på forbes.com, forfatter av boken Your Career, Your Way! til Forbes.

Quast forteller at de som skal ansette ofte er tøffere mot dem som har vært i bedriften enn dem som kommer utenfra. Dette er fordi interne kandidater forventes å ha mer forståelse og kunnskap om stillingen og arbeidsplassen, og større ressurser tilgjengelig før intervjuprosessen.

Men det er håp. Quast setter opp følgene punkter som skal hjelpe dem som ønsker å fortsette i ny stilling på arbeidsplassen:

1. Ta intervjuprosessen seriøst

Det er viktig å forberede seg for interne intervjuer på samme måte som man gjør for jobbintervju på en ny arbeidsplass. Ikke ta noe for gitt. Fordelen man kan utnytte er at man kan hente inn kunnskap som gjør det mulig å skreddersy søknad, cv og arbeidsprøver etter stillingen. Skaff deg referanser på arbeidsplassen som kan gå god for deg.

2. Snakk med kollegaer som er i jobben du søker på

Finn ut hva de mener er positivt og negativt om stillingen, hva som kreves for å lykkes, og tips til intervjuet.

3. Møt dem som har personalansvaret for stillingen

Finn ut hvilket ansvar og hvilke krav som følger stillingen, og om du med din bakgrunn passer disse. Fortell hvilke stilling du søker på, og spør om de tror du passer til denne.

4. Spill med åpne kort

Enkelte arbeidsplasser har det som en regel at om du søker på en annen stilling innad i bedriften så må du varsle din nærmeste sjef. Om det ikke er slik på din arbeidsplass er det likevel en god regel å være ærlig om det. Begrunn hvorfor du ønsker å bytte jobb. Hvorfor? 

5. Få støtten til din nærmeste sjef

Man får ikke en bedre referanse enn den man får fra sin overordnende i stillingen man har vært i. Sørg for å fremstå som åpen og troverdig. Og selvfølgelig la de få høre hvor gøy det har vært å jobbe under dem.

6. Introduserer deg for den som står for ansettelsen

Etter at du har søkt på nettet, ta med deg en fysisk kopi av søknaden din og besøk den som skal stå for ansettelsen. Si du har søkt på nett - men ønsker å hilse på - og la han/hun knytte et fjes til søknaden din.

7. Vær synlig, også etter at intervjuet er over

Skriv en personlig hilsen til den som intervjuet deg. Hvis du får jobben, sørg for å takke alle som hjalp deg gjennom prosessen. Hvis ikke - lær av det, spør om tilbakemeldinger og gå videre.

Det kan godt være det er de samme menneskene du skal møte i neste søknadsprosess - så pass på å ikke brenne noen broer med dårlig oppførsel.

De syv tipsene ble først publisert på forbes.com(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.