Mens lederen i Norges Eiendomsmeglerforbund mener takstmennene trenerer deres forsøk på å bedre bransjens omdømme, hevder Norges Takseringsforbund at eiendomsmeglerbransjen bare er ute etter å forsterke sin makt over boligmarkedet, skriver Dagens Næringsliv.

Eiendomsmeglerbransjen er lei av å bli mistenkt for å øve press på takstmennene i forbindelse med prisvurderingen av boliger, og vil samarbeide med takstbransjen om et bedre omdømme.

- Dessverre blir vi motarbeidet av takseringsbransjen, sier leder Christian V. Dreyer i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) til avisen.

- Bare tull, avviser Are Andenæs Huser i Norges Takseringsforbund (NTF).

- Eiendomsmeglerne er bare opptatt av å beholde makten over boligsalgsprosessene, og helst vil de også ta fra takstmennene verdisettingen som er blant takstmenns viktige oppgaver og viktig for folk flest, sier NTF-advokaten.

Slaktet forslag
Bakgrunnen for krangelen er et tidligere forslag fra Forbrukerrådet og takseringsbransjen om at en boligselger ikke skal kunne ta kontakt med eiendomsmegler før han eller hun har fått en boligsalgsrapport på boligen.

Forslaget kom på bordet fordi man mistenkte meglerne for å påvirke takstmennenes vurderinger av boligen.

Alternative forslag
I sommer tok derfor NEF og EFF initiativ til et møte med takseringsbransjens organisasjoner Norges Takseringsforbund (NTF) og NITO Takst. På møtet la NEF og EFF, som fortsatt ikke kunne akseptere at boligselgeren skulle pliktes til å snakke med takstmannen før megleren, frem en rekke alternative forslag:

- Vi foreslo at forbrukeren selv skal bestille boligsalgsrapporten hos takstmannen, og at denne skal velges fra en egen liste. Takseringsbransjen skulle selv ha ansvaret for hvordan en slik liste skulle tilgjengeliggjøres, samtidig som all kommunikasjon mellom takstmann og megler skulle skje skriftlig, forklarer Dreyer.

NTF-advokaten mener det er på høy tid at det ryddes opp i disse tingene, men foreløpig ligger ingen løsning på bordet.

Les også:
- De opptrer som en mafia
Raskeste boligsalg på fem år
Slik vil meglertopp redde boligmarkedet

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.